Opravdano postojanje kancelarije u Briselu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 10. 2012. | Komentara: 0

Opravdano postojanje kancelarije u Briselu

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je na današnjoj sednici Skupštine APV izveštaj o poslovanju Fonda evropski poslovi AP Vojvodine za 2011. godinu, kao i postojanje predstavništva Pokrajine u Briselu.

LSV

Kako je tokom rasprave istakla zamenica predsednika poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine -Nenad Čanak“ Maja Sedlarević, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, Fond i predstavništvo Vojvodine u Briselu svakog dana svojim radom i entuzijaznom pokazuju opravdanost svoga postojanja.

–  Ne znam šta treba da se uradi, i koje su to aktivnosti potrebne da se onima koji su protivnici postojanja Fonda evropski poslovi ili predstavništva Vojvodine  u Briselu, dokaže koliko je opravdano postojanje ove institucije i odeljenja unutar fonda. 184 projekta i preko 50 miliona evra nekome bi trebalo da bude dovoljan dokaz za to – istakla je Sedlarevićeva. Ona je ukazala na to da AP Vojvodina igra veliku ulogu u procesu evropskih integracija Republike Srbije, dodajući istovremeno da evropske integracije nisu spisak lepih želja, nego spisak pravila i obaveza koja se moraju ispuniti, pre svega zbog nas samih.

Vojvodina adut Srbije

– AP Vojvodina jeste adut Republike Srbije u evropskim integracijama. Našim dosadašnjim zalaganjima i aktivnošću, učešću u različitim evropskim institucijama, u kojima je Vojvodina kao jedini funkcionalni region u Republici Srbiji, ali i u našoj međuregionalnoj, prekograničnoj i evroregionalnoj saradnji, pokazujemo spremnost ne samo da budemo dobar primer drugim delovima Republike Srbije, nego i da dokažemo svoja nastojanja da što pre i postanemo deo Evrope – ukazala je ona. Sedlarevićeva je napomenula i da Fond kao ključni zadatak ima upravo koordiniranje aktivnosti svih pokrajinskih i institucija lokalnih samouprava iz Vojvodine u procesu evropskih integracija.

– Primarna aktivnost i cilj Fonda evropski poslovi jeste, pre svega, unapređenje kapaciteta različitih institucija i omogućavanje konkurentnosti i, uopšte, mogućnosti da se pristupi različitim evropskim fondovima – dodala je ona.

Dogodine bogatija ponuda


Maja Sedalrević je ukazala i na veoma važnu edukativnu aktivnost Fonda evropski poslovi, ali i na činjenicu da pojedine lokalne samouprave nisu dovoljno ozbiljno shvatile te aktivnosti. Podsetila je da je do sada Pokrajina mogla da konkuriše za projekte iz oblasti upravljanja vodnim resursima, energetike i naučno-istraživačkog rada, a da se mogućnosti od naredne godine proširuju.

– Recimo u 2013. godini ćemo moći da koristimo i fondove za oblast kulture, što će otvoriti brojne druge mogućnosti, najviše putem prekogranične saradnje koje i do sada vrlo uspešno koristimo. U svemu ovom, ključlna je uloga predstavništva AP Vojvodine koje je otvoreno u septembru 2011. godine – istakla je ona navodeći da je ono za godinu dana postojanja višestruko opravdalo svoje postojanje.

(BILSV, 04. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook