Opravdano postojanje kancelarije u Briselu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 10. 2012. | Komentara: 0

Opravdano postojanje kancelarije u Briselu

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je na današnjoj sednici Skupštine APV izveštaj o poslovanju Fonda evropski poslovi AP Vojvodine za 2011. godinu, kao i postojanje predstavništva Pokrajine u Briselu.

LSV

Kako je tokom rasprave istakla zamenica predsednika poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine -Nenad Čanak“ Maja Sedlarević, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, Fond i predstavništvo Vojvodine u Briselu svakog dana svojim radom i entuzijaznom pokazuju opravdanost svoga postojanja.

–  Ne znam šta treba da se uradi, i koje su to aktivnosti potrebne da se onima koji su protivnici postojanja Fonda evropski poslovi ili predstavništva Vojvodine  u Briselu, dokaže koliko je opravdano postojanje ove institucije i odeljenja unutar fonda. 184 projekta i preko 50 miliona evra nekome bi trebalo da bude dovoljan dokaz za to – istakla je Sedlarevićeva. Ona je ukazala na to da AP Vojvodina igra veliku ulogu u procesu evropskih integracija Republike Srbije, dodajući istovremeno da evropske integracije nisu spisak lepih želja, nego spisak pravila i obaveza koja se moraju ispuniti, pre svega zbog nas samih.

Vojvodina adut Srbije

– AP Vojvodina jeste adut Republike Srbije u evropskim integracijama. Našim dosadašnjim zalaganjima i aktivnošću, učešću u različitim evropskim institucijama, u kojima je Vojvodina kao jedini funkcionalni region u Republici Srbiji, ali i u našoj međuregionalnoj, prekograničnoj i evroregionalnoj saradnji, pokazujemo spremnost ne samo da budemo dobar primer drugim delovima Republike Srbije, nego i da dokažemo svoja nastojanja da što pre i postanemo deo Evrope – ukazala je ona. Sedlarevićeva je napomenula i da Fond kao ključni zadatak ima upravo koordiniranje aktivnosti svih pokrajinskih i institucija lokalnih samouprava iz Vojvodine u procesu evropskih integracija.

– Primarna aktivnost i cilj Fonda evropski poslovi jeste, pre svega, unapređenje kapaciteta različitih institucija i omogućavanje konkurentnosti i, uopšte, mogućnosti da se pristupi različitim evropskim fondovima – dodala je ona.

Dogodine bogatija ponuda


Maja Sedalrević je ukazala i na veoma važnu edukativnu aktivnost Fonda evropski poslovi, ali i na činjenicu da pojedine lokalne samouprave nisu dovoljno ozbiljno shvatile te aktivnosti. Podsetila je da je do sada Pokrajina mogla da konkuriše za projekte iz oblasti upravljanja vodnim resursima, energetike i naučno-istraživačkog rada, a da se mogućnosti od naredne godine proširuju.

– Recimo u 2013. godini ćemo moći da koristimo i fondove za oblast kulture, što će otvoriti brojne druge mogućnosti, najviše putem prekogranične saradnje koje i do sada vrlo uspešno koristimo. U svemu ovom, ključlna je uloga predstavništva AP Vojvodine koje je otvoreno u septembru 2011. godine – istakla je ona navodeći da je ono za godinu dana postojanja višestruko opravdalo svoje postojanje.

(BILSV, 04. 10. 2012.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook