Andrić: Smišljeno se razbijaju sedišta sudova u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 04. 11. 2013. | Komentara: 0

Andrić: Smišljeno se razbijaju sedišta sudova u Vojvodini

NOVI SAD - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Dragan Andrić rekao je danas da poslanici LSV neće podržati set pravosudnih zakona u predloženom obliku, jer su loši i ima prostora za izmenu, zbog čega su poslanici Lige i podneli nekoliko amandmana.

LSV

Vojvodina nekad imala i Ustavni sud

On je na početku rasprave o zakonu o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, rekao da je predloženo najgore rešenje mreže sudova do sada. Andrić je ocenio da se predloženim zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova na teritoriji AP Vojvodine jer se pojedini sudovi i sudske jedinice, odnosno pojedini viši sudovi, usmeravaju ka apelacionim sudovima u Beogradu, a određene sudske jedinice se naslanjaju na neke druge osnovne sudove, što do sada nije bio slučaj.

- Upravo zbog toga mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smatramo da nije dobro to što je predlagač ovog zakona Vlada Republike Srbije i da nije dobro što se o ovom zakonu raspravlja ovde, u Skupštini Srbije kada se radi o sudovima sa teritorije AP Vojvodine. Mnogo bi bolje rešenje bilo da je predlagač tog zakona Vlada Vojvodine i da se o njemu raspravlja u Skupštini  AP Vojvodine, kao zakonodavnom telu u odnosu na sudove koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine – kazao je Andrić.

- Vidim da se predsedavajući smeška, ali moram da vas podsetim da je Vojvodina nekada imala nadležnosti da uređuje mrežu sudova na svojoj teritoriji, imala je i Ustavni sud. I želeo bih odmah da razoružam ove teoretilčare zavere - Vojvodina je tada, kao i sada, bila sastavni deo Republike Srbije i tako treba i da ostane, ali sa ovim nadležnostima – naglasio je on.

Centralizam nije put ka Evropskoj uniji

Obrazlažući svoje izlaganje, narodni poslanik LSV je rekao da se tada ne bi dogodilo da Kovin bude sudska jedinica Smedereva, a da za Viši sud u Pančevu apelacija bude u Beogradu, a ne u Novom Sadu, kao što je to do sada uvek bilo.

- Jasno je da se teži centralizmu Beograda koji treba da odlučuje o tome kako ćemo svi mi da živimo, i u Vojvodini, Nišu, Novom Sadu, Subotici... To je, pretpostavljam, bila namera ovakvog  predloga zakona o mreži sudova. Mi iz LSV smatramo da to nije put ka Evropskoj uniji, da to nije put kojim nas vi kao Vlada navodno vodite. Pošto Evropska unija ne poznaje centralizam, ni ovog niti bilo kog drugog tipa, tako da vas molim i upozoravam da to ne radite – istakao je Dragan Andrić pozivajući ministra pravde Nikolu Selakovića da usvoji amandmane poslanika Lige i spreči centralizam koji se ponovo smeši.

Međunarodne institucije da zaštite
upotrebu jezika i pisma


Andrić je podsetio da Vojvodina ima svoje specifičnosti koje su opredeljene tradicijom, istorijskim nasleđem, specifičnosti koje se neguju vekovima i zbog čega Vojvodina i jeste autonomna pokrajina. Zbog toga, kako je istakao, Vojvođani najbolje znaju da li je Kanjiži, Kovinu, Kuli ili Bačkoj Topoli potreban osnovni sud.

Komentarišući pravdanje Ministarstva pravde da se prilikom formiranja nove mreže sudova vodilo računa o broju predmeta koji se rešavaju u pojedinim sudovima ili udaljenošću određenih sudskih jedinica, poslanik LSV je istakao da misli da su ipak kriterijumi bili druge prirode. Kako je rekao, ako je manja udaljenost bila razlog da se apelacioni postupci za postupke pred Višim sudom u Pančevu vode u Beogradu, onda to sigurno nije bilo kada su u pitanju Novi Kneževac, Ada i Čoka. Takođe, ukazao je i da je kolektivno pravo na pravo jezika, a što neće biti moguće za stanovnike Kovina jer je u ovom mestu u službenoj upotrebi i rumunski i mađarski, što nije slučaj sa Smederevom kojem će ubuduće pripasti parnice građana Kovina.

- Mi iz LSV ćemo se svakako obratiti međunarodnim institucijama da zaštite upotrebu jezika i pisma u vezi sa ovim zakonom – naglasio je on.

Dragan Andrić je istakao i da AP Vojvodina ima izvorne prihode, za šta se LSV zalaže, i Bačka Topola bi imala osnovni sud, a Vojvodina bi imala policijsku upravu. Zbog toga, kako je rekao, Liga socijaldemokrata Vojvodine nikada neće odustati od svog programa, od toga da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu. Tada će Vojvođani sami moći da urede mrežu sudova i sve ostalo na način kako oni smatraju da je najbolje za njih. Narodni poslanik LSV Dragan Andrić je izneo zamerke i na predloženi zakon o javnom tužilaštvu.

(BILSV, 04.11.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook