Autocenzura jedan od najvećih problema u medijima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 04. 04. 2014. | Komentara: 0

Autocenzura jedan od najvećih problema u medijima

NOVI SAD - Najveći problemi koji pogađaju medije jesu autocenzura, nedostatak istraživačkog novinarstva, nepostojanje transparentnosti vlasništva, kao i tabloidizacija, smatra pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

LSV

Prepreka objektivnosti

Nije novost da mediji u Srbiji jesu u krizi, ali postavlja se pitanje da li su i kada iz te krize izašli i kada je ta kriza počela.

- Činjenica je da se novinarstvo i mediji u Srbiji nisu razvijali u skladu sa nekim normalnim standardima, već su, u onom trenutku kada smo ušli u pluralizam, počeli ratovi, i došlo je do angažmana medija na neki način na koji to nije bilo prirodno – naveo je Grujić za Radio 021.

Izuzetno loše stanje u medijima u Srbiji izazvano je nedostatkom regulative i jasnih pravila na tržištu, saglasni su medijski analitičari, a Grujić izdvaja autocenzuru kao jednu od najvećih prepreka objektivnom izveštavanju.

- Imamo tu situaciju da se, u trenutku kada pokušavamo da postavimo standarde i kada se neki zakoni nalaze pred našim parlamentom i treba da dobiju podršku u Evropskoj uniji, i dalje govori o tome da je autocenzura kod nekih novinara veoma bitna, da ne postoji transparentnost u vlasništvu i sve to jesu problemi koji u ovom trenutku tište našu medijsku scenu - objašnjava on.

Dodaje da je poseban problem što su novinarske plate mizerne, čime se dovodi u pitanje sam angažman novinara. Grujić kaže da je istraživačko novinarstvo preko potrebno, ali isto tako jeste izuzetno skupo: "Ako na to dodamo da prolaze oni mediji koji su bazirani na tabloidnom izveštavanju, da stalno živimo u nekom rijaliti šou, sve to onda jeste ona sumorna slika medija u Srbiji".

Rešiti problem medija nacionalnih zajednica

Tabloidizacija je veoma opasan problem koji zahvata ne samo medije, već celo društvo, mediji su dovedeni u situaciju da unapred odustaju od neprijatnih pitanja i istraživačkih tekstova, a kako ističe Grujić, ipak postoje novinari i mediji koji tome ne podležu.

- To ne znači da mi nemamo kvalitetne medije, imamo ih, to ne znači da nemamo kvalitetne novinare, naprotiv, imamo vrlo kvalitetne, ali situacija je takva da su u većoj meri zastupljeni oni mediji koji ne gaje tu vrstu novinarske etike i standarde koji se od njih očekuju - ističe on.

Grujić navodi da će ova godina kada su u pitanju mediji biti opterećujuća, jer će se odlučivati o finansiranju javnih servisa. Takođe ističe da se pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje trudi da  pomaže medijima, ali da je važno rešiti problem medija nacionalnih zajednica, koji funkcionišu na velikom broju honorarnih dopisnika.

- Mediji u vlasništvu lokalnih samouprava moraće jednog dana da se privatizuju. Trenutno je delikatna situacija u mnogim štampanim medijima, a mi imamo nove smernice koje se bave angažmanima honorarnih saradnika - ocenjuje Slaviša Grujić.



(BILSV, 04.04.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook