Beograd na vodi, a ostatak Srbije postaje pustinja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 21. 01. 2014. | Komentara: 0

Beograd na vodi, a ostatak Srbije postaje pustinja

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton istakao je danas da se aktivna borba za decentralizaciju države mora nastaviti, jer će ona omogućiti brži razvoj svih krajeva države.

LSV

On je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio da LSV već više od dvadeset godina upozorava na pogubne posledice centralizacije naše države.

Mnogi gradovi bez pijaće vode

- Posle urušavanja privrednog sistema tokom nesretnih devedesetih godina, usledile su i loše privatizacije, koje su još više opustošile vojvođansku i zrenjaninsku privredu. Nekada moćna privreda naše pokrajine, danas beleži skromne rezultate, a broj radnika je prepolovljen. Zrenjanin oseća posledice ekonomskog kraha. U njemu se broje uništena preduzeća, a Filijala za zapošljavanje preplavljena je velikim brojem radnika, koji očajnički traže posao i očekuju zaradu manju od dve stotine evra – ukazao je pokrajinski poslanik LSV.

On je dodao da se republička vlast ponaša kao da svi problemi pogađaju samo Beograd.

- Govoriti o megalomanskom projektu „Beograd na vodi“, dok Zrenjanin, Kikinda, Subotica ili Užice i Kraljevo nemaju rešeno pitanje pijaće vode, krajnje je licemerno. Očito je se stvara metropola - Beograd na vodi, a da ostatak Srbije postaje pustinja – naglasio je Marton.

Beograđani zarađuju 35% više od Zrenjaninaca


Ukazao je da je siromašenje Zrenjanina vidljivo na svakom koraku, a alarmantno deluju poslednji podaci o prosečnim zaradama u državi. Kako je rekao, Zrenjanin je pre samo 25 godina bio na vrhu liste u bogatoj SFRJ, a danas je po prosečnim zaradama ispod proseka siromašne Srbije.

- Prosečna plata u Zrenjaninu je za osam odsto niža od prosečne plate u državi, a prosečna plata u Beogradu je 35 procenata viša od zrenjaninske. Podsetiću da je 1987. godine Zrenjaninac donosio kući 20 odsto veću platu od Beograđanina – kazao je Marton i dodao da je centralizam pokazao svoju pogubnost i da, ako želimo da živimo normalno, moramo okrenuti novu stranicu knjige.

- Za početak, mora se menjati Ustav Republike Srbije. On je loša osnova za razvoj države. Posle toga i brojni loši zakoni. Nadamo se da će početak pregovora sa EU ovaj proces ubrzati i omogućiti normalizaciju života – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 21.01.2014)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook