Biće saglasnosti za promenu odluke o izboru poslanika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 05. 2014. | Komentara: 0

Biće saglasnosti za promenu odluke o izboru poslanika

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da veruje će LSV uspeti da u pokrajinskoj skupštini obezbedi opštu saglasnost za promenu odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine kako bi umesto sadašnjeg kombinovanog sistema važio samo proporcionalni izborni sistem.

LSV

Bogaroški je rekao Tanjugu da aktuelni izborni sistem, po kom se polovina od ukupno 120 poslanika bira proporcionalnim sistemom, a polovina većinskim sistemom, ne odslikava na pravi način izbornu volju građana.

- LSV će ostalim poslaničkim klubovima u Skupštini AP Vojvodine predložiti da Vojvodina bude jedna izborna jedinica i da se poslanici biraju isključivo proporcionalnim izbornim sistemom - rekao je Bogaroški dodajući da za donošenje takve odluke postoji zakonski osnov.

On je pojasnio da je odluka o kombinovanom izbornom sistemu doneta u vreme kada je statutom pokrajine bilo obavezno da svaka opština ima svog predstavnika u pokrajinskom parlamentu, međutim, kako je naglasio, ta obaveza ne postoji ni u Statutu koji je važio do pre neki dan, ni u novom, juče usvojenom, pa ne postoje zakonske smetnje za prihvatanje predloga LSV-a. Bogaroški je rekao da su skoro svi poslanici pokrajinske skupštine upoznati sa predlogom Lige, jer su obavljeni neformalni razgovori sa skoro svim poslaničkim klubovima, a da će tokom naredne nedelje uslediti i zvanični razgovori.

- Predlog odluke o izmeni načina izbora pokrajinskih poslanika može da podnese svaki poslanički klub, ali nije cilj samo da se predlog stavi na glasanje već i da se obezbedi većina. Ovo je tema o kojoj treba obezbediti opštu saglasnost i trebalo bi da se reguliše konsenzusom - kazao je Bogaroški, dodajući da veruje da će biti postignut dogovor da velika većina poslanika glasa za taj predlog.  

(BILSV, 23.05.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook