Biosens institut za razvoj nauke u Vojvodini i Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 08. 04. 2015. | Komentara: 0

Biosens institut za razvoj nauke u Vojvodini i Srbiji

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Instituta Biosens - Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema.

LSV

Kako je tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine ukazao poslanik LSV Saša Homanov, čast i privilegija je učestvovati u osnivanju ovakve naučne institucije, naročito kada se uzme u obzir da je reč o prvom naučnom institutu koji u proteklih 40 godina osniva državni organ u Republici Srbiji. 
Posao za visokoobrazovane kadrove
– Prema nekim procenama, Biosens institut bi u narednom periodu zaposlio između 100 i 120 visoko obrazovanih mladih ljudi, što je jedan od razloga zbog kog ćemo glasati za uvajanje ove odluke i ubuduće podržavati rad ovog instituta. Značaj ovog Instituta prepoznala je i Evropska komisija uvrstivši Biosene centar u projekat Antares, koji predviđa 29,4 miliona evra za razvoj novog instituta i njegovo prerastanje u evropski centar Ekscelentnost, vodeću evropsku naučno-istraživačku instituciju koja će za cilj imati ubrzanje privrednog rasta celog regiona – ukazao je Homanov. Precizirao je da je, zbog realizacije ovako velike investicije od ogromnog značaja za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju, bilo neophodno formirati zasebno pravno lice u okviru Univerziteta u Novom Sadu. A Biocens centar već sada ima potreban kadrovski potencijal, kako u pogledu strukture i broja istraživača, tako i u pogledu stručne spreme, iskustva i strukture pratećeg osoblja kojim raspolaže u potpunosti zadovoljava uslove predviđene zakonom, naveo je Homanov dodajući da zbog toga nije bilo prepreka za njegovu transformaciju u institut. 
– Nadam se da će Biosens institut biti što pre akreditovan kako bi mogao da započne sa svojim radom, a u najskorije vreme i prerasti iz istraživačko-razvojnog instituta u viši rang instituta , tj. najviši rang istraživačke delatnosti u Srbiji, a to je naučni institut – naveo je Homanov. 
Široka lepeza delatnosti
Homanov je tokom rasprave upozorio da je naučno-istraživački centar Biosens priznat u Republici Srbiji i širom Evrope i da predstavlja jedan od najrazvijenijih i najmodernijih naučno-istraživačkih centara kod nas, a da njegova delatnost obuhvata široku lepezu aktivnosti naučno istraživačkog rada od opšteg interesa. Prerastanje Biosens centra u Institut neophodno je i zbog toga što u našoj zemlji ne postoj institucija koja se isključivo bavi problemima razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i njihovih primena u ekologiji i zaštiti životne sredine ili poljoprivredi kao grani od najvećeg značaja za razvoj privrede uopšte. 
– Institut Biosens upravo bi pravio spregu između informaciono-komnikacionih tehnologija i poljoprivrede, po kojima je Vojvdina prepoznatljiva. One joj donose najviše prihoda, a u budućnosti će biti osnov privrednog rasta. Već sada u Vojvodini posluje preko 500 firmi koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama i koje dostižu godišnji obrt od preko 100 miliona evra – naveo je Homanov. Ukazao je i da za formiranje Biosens instituta nisu potrebna nikakva dodatna izdvajanja  iz budžeta. 
– Osnivački kapital u iznosu od oko 85 miliona dinara sastoji se od opreme koja se Institutu daje na korišćenje, a on će se finansirati iz sopstvenih sredstava, učestvujući na domaćim i stranim konkursima za projekte iz oblasti naučno-istraživačkog rada, tako da će i ubuduće opterećenje budžeta AP Vojvodine biti minimalno – rekao je Homanov. Formiranjem ovog instituta prevazišli bi se problemi koji evidentno postoje u radu Univerziteta u Novom Sadu i drugih univerziteta u regionu, a tiču se naučno-istraživačkog rada, kao i problem odlaska mladih istraživača i uopšte visokoobrazovanih mladih ljudi sa novosadskog univerziteta zbog nedosatatka kompetativnih radnih mesta, dodao je Homanov. 

(BILSV, 08. 04. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook