Bogaroški: Ko određuje prioritete Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 28. 12. 2012. | Komentara: 0

Bogaroški: Ko određuje prioritete Vojvodine?

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će, nakon dubokog analiziranja i razmatranja, podržati budžet AP Vojvodine za 2013. godinu, iako je istovremeno gotovo sigurna da time neće biti rešena većina spornih pitanja koja nas muče u poslednjih nekoliko meseci, istakao je danas predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški.

Branislav Bogaroški

Tokom skupštinske rasprave, Bogaroški je ukazao na to da Liga ima brojne dileme, te da je muči veliki broj problema, ali da podršku budžetu nije uskratila  iz više razloga, a najvažniji je taj što LSV ne želi da svojim glasanjem da i najmanji doprinos urušavanju pokrajinskih institucija koje su 12 godina građene.
– Želimo da svu svoju energiju usmerimo ka održavanju onoga što smo do sada uspeli da uradimo. Videćemo u toku 2013. godine da li smo u pravi bili mi ili je u pravu neko drugi – rekao je on. Branislav Bogaroški je ukazao da će ustavni uslov da pokrajinski budžet iznosi 7 odsto republičkog, biti ispunjen samo formalno, na papiru, kao i da je pozitivno to što je veliki deo novca usmeren pre svega na poljoprivredu, što je veoma značajno i za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i za njene građane.
Mnogo toga sporno
Govoreći o spornim pitanjima, Bogaroški je ukazao na dugogodišnji problem računanja namenskih i nenamenskih transfera jedinicama lokalne samouprave na teritoriji APV, kao i namenskih za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju i vaspitanju, u pokrajinski budžet.
– Faktički, kada izbijemo ova sredstva koja čine 50 posto onoga što ćemo u 2013. godini formalno prihodovati, vidimo koliki je u stvarnosti naš budžet – rekao je Bogaroški. On je podsetio da je ispravno bio postavljen stav Skupštine APV u amandmanima upućenim Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde je konstatovano da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno određeno da je obaveza plaćanja zarada i veznih troškova u obrazovanju obaveza Republike Srbije i da nema nikakve veze sa budžetom AP Vojvodine, osim da bi se na papiru ispoštovao Ustav.
– Insistiram da administracija AP Vojvodine mora da nastavi na principima koje smo svi zajedno postavili kada smo glasali za te amandmane – rekao je on.
Šta je nama važnije?
Kao drugi, veoma ozbiljan problem Bogaroški je naveo 12 milijardi dinara namenskih kapitalnih transfera namenjenih izgradnji puta M21 od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru.
– Čak i da pare stignu u budžet AP Vojvodine, postavlja se pitanje ko ima pravo da odlučuje o novcu kojim raspolaže AP Vojvodina? Da li ova skupština opredeljuje šta su prioriteti ili ministar finansija Republike Srbije određuje šta su prioriteti za AP Vojvodinu – rekao je on dodajući da ne kaže da taj  projekat nema svoju važnost, ali da je pokrajinska administracija morala samostalno doneti takvu odluku, a ne da je neko na to primorava. Bogaroški je podsetio da navedena sredstva stižu iz kredita kineske Eksim banke te da, kao i sva sredstva tog tipa, zahtevaju neke preduslove koji gotovo sigurno  neće biti ispunjeni.
– Gde su nam u ovom momentu završeni projekti? Gde je urađena eksproprijacija zemljišta, gde su nam građevinske dozvole? Treba sprovesti tendere, treba pronaći izvođače radova, početi radove i onda tek dobiti ovaj novac. Ja se iskreno nadam da duboko grešim, ali sam ubeđen da vrlo verovatno ni jednog dinara od 12 milijardi nećemo uspeti da povučemo  u 2013. godini ili, u blažem slučaju, nećemo uspeti da povučemo kompletan iznos – rekao je Bogaroški. Upitao je i šta će, ako taj novac ne stigne u toku 2013. godine, uraditi pokrajinska administracija.
– Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine će uraditi ono što smatram da smo trebali da uradimo svi zajedno, kao Skupština AP Vojvodine, a to je da damo svoj doprinos u zaštiti naših ustavnih interesa i ustavom zagarantovanih prava tako što ćemo podneti žalbu Ustavnom sudu na budžet Republike Srbije za 2013. godinu, i pokušati da sve ovo što nas tišti rešimo na taj način – rekao je Bogaroški. Dodao je i da je zaduženje od sedam milijardi dinara potrebnih za sprovođenje sporazuma između Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije u vezi sa gašenjem Razvojne banke Vojvodine, trebalo iskoristiti za dokapitalizaciju te banke.

(BILSV, 28. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook