Bogaroški: Podrška budžetu samo zbog očuvanja AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 27. 12. 2013. | Komentara: 0

Bogaroški: Podrška budžetu samo zbog očuvanja AP Vojvodine

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržaće budžet za 2014. godinu „sa jako gorkim ukusom u ustima“ i to iz samo jednog razloga - zaštite AP Vojvodine kao institucije, istakao je danas šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški.

LSV

Tokom rasprave o predlogu budžeta za narednu godinu, Bogaroški je u parlamentu ukazao da AP Vojvodina ne može da stane zbog nečijeg nerazumevanja i zbog nečijeg neodgovornog ponašanja, te da su ligaši zato spremni da po ko zna koji put glasaju za nešto što duboko vređa sve ono u šta veruju.
– Jedino čemu služi jeste da APV ostavi kao funkcionalnu sredinu, sa nadom da će se problemi o kojima već godinama pričamo konačno jednog dana rešiti – ukazao je Bogaroški.

Dvaput prekršen Ustav

On je na početku rasprave naveo i da je imao jako veliku dilemu da li da se uopšte javi za reč i da li da se poslanička grupa LSV uopšte uključi u diskusiju oko usvajanja budžeta za 2014. godinu, dodajući da će po prvi put finansiranje Vojvodine biti neustavno po dva osnova.
– Sad nismo ni sedam posto, a nema ni tri sedmine. Do sada smo bar mogli da se hvatamo jednog osnova. Do sada smo bar mogli ponekad da dobijemo i šarenu lažu, kao odraza neke volje da se problem reši. Sada nema ni toga – rekao je on upitavši šta u toj stuaciji treba raditi. Dodao je da bi trebalo ići na privremeno finansiranje, ali da ni to „za inat“ nije moguće.
– Da bi išli na privremeno finansiranje, vi morate imati u perspektivi da ćete u roku od tri do šest meseci imati mogućnosti da dovedete stvari u ispravno stanje – rekao je Bogaroški navodeći kako takvog argumenta nema.

Beograđanima triput više nego Vojvođanima

Branislav Bogarošlki je upozorio da budžet AP Vojvodine za 2014. godinu iznosi 65,7 milijardi dinara, od čega je 38 milijardi, odnosno oko 60 odsto transfernih sredstava, od kojih su većina namenski transferi koji kroz budžet „protrče“ kao kroz protočni bojler, te da budžetski deficit iznosi preko četiri i po milijarde.
– Pričamo o nekih 20 milijardi dinara sa kojima treba da raspolažemo i iz kojih treba da isfinansiramo sve svoje nadležnosti i, konačno, uspemo da AP Vojvodinu, recimo, izvedemo iz statusa nedovoljno razvijenog regiona. Znači, dva miliona stanovnika Vojvodine treba da potroše onoliko para koliko će potrošiti 350.000 Novosađana ili, recimo, treba da potroše tri i po puta manje novca nego što će imati na raspolaganju građanke i građani grada Beograda – upozorio je Bogaroški. On je podsetio i da je Pokrajini za kapitalna ulaganja preostalo 6,3 milijarde dinara, što je pet puta manje nego što ustavna zaštitna norma određuje kao minimum.

(BILSV, 27. 12. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook