Bogaroški: Rešiti pitanje finansiranja Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 27. 04. 2012. | Komentara: 0

Bogaroški: Rešiti pitanje finansiranja Vojvodine

NOVI SAD – Prva stvar koju će Liga socijaldemokrata Vojvodine uraditi u sledećem mandatu jeste angažovanje na konačnom rešavanju pitanja finansiranja Pokrajine, odnosno njenih izvornih prihoda, istakao je sinoć potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški.

Branislav Bogaroski

U emisiji “Sučeljavanje” na RTV Vojvodine, Bogaroški je gostovao zajedno sa predsedničkim kandidatom pokreta Dveri, Vladanom Glišićem, a tom prilikom je istakao da pitanje finansiranja Vojvodine do sada nije bilo rešeno na zadovoljavajući način, ističući da je ipak u svakom mandatu napravljen korak napred.

Posledice surovog centralizma

Komentarišući loše ekonomsko stanje Vojvodine, Bogaroški je istakao da se ono ne može svoditi na poslednjih 12 godina, već na poslednjih 20 godina, jer je ona za vreme pune autonomije bila daleko bolja, navodeći primer da je Vojvodina po platama bila iz Slovenije, a da je, na primer Zrenjanin bio treći grad po BDP-u u SFRJ, odmah posle Maribora i Ljubljane.
– Sada smo mi nedovoljno razvijen region. To nije posledica toga što su Vojvođani postali neradni ili što imaju pokrajinsku administraciju koja učestvuje sa sedam posto budžeta Republike Srbije i to samo formalno, faktički je to bitno manje, iako doprinosi između 35 i 40 odsto, nego je to posledica surove centralizacije. Mi 12 godina pomeramo granice prema onome što jeste interes AP Vojvodine, a to je zakonodavna, izvšna, sudska vlast, sopstvena imovina i izvorni prihodi – istakao je Bogaroški.

Kolubara finansirala anti EU časopis

Odbacivši optužbe za finansiranje stranke  preko donacija javnih preduzeća, Bogaroški je rekao da se LSV finansira pre svega iz budžetskih sredstva, na osnovu učešća u republičkom i pokrajinskom parlamentu, zatim članarinom, kao i donacijama članova i simpatizera, u skladu sa Zakonom o finansiranju stranaka. Glišić je potvrdio da je Kolubara dala donaciju pokretu Dveri u iznosu od više miliona dinara za projekat kojim se otvorilo pitanje ulaska Srbije u EU, a u okviru koga je štampan časopis pod nazivom “Eutanazija”. Bogaroški je rekao da mu je neshvatljivo da javno preduzeće kao što je Kolubara finansira tako nešto.
– Da se radi o ekologiji, da se radi o iskopavanju ruda, o proizvodnji energije, ja bih mogao da zamislim da oni finansiraju časopis. Ali časopis koji se bavi objašnjavanjem srpskom narodu zašto ne treba da uđe u EU ja ne mogu da povežem ni sa čim – istakao je Bogaroški. Inače, Glišić je u emisiji priznao da je do nedavno bio član DSS, na šta je Bogaroški dodao da je onda zapravo DSS, koji je u to vreme imao direktora Kolubare, finansirao Dveri.

Prevaziđeni nacionalizam


Komentarišući optužbe na račun LSV za stvaranje elemenata državnosti, kvazidiplomatije i vojvođanske nacije, Bogaroški je ocenio kako Glišić zapravo ne razume Vojvodinu, navodeći da se Dveri zalažu za prevaziđeni model nacionalizma iz 19. veka.
– Vojvodina je verovatno jedni deo Srbije koji je konstantno u toku svog postojanja bila deo zapadne Evrope i evoluirala, verovatno, neki korak ispred. I zbog toga ono što se kod nas dešava verovatno vama nije shvatljivo. Ja sam iz jedne banatske porodice, srpske, iz jednog sela iz okoline Zrenjanina. 250 godina moja porodica živi u tom selu i koliko znam, i koliko zna najstariji član porodice, mi od davnina imamo zakupljeno mesto u crkvi. Ja svoju srpsku naciju i svoju veroispovest nosim u srcu, ali je ne lepim na plakate. To je malo nepristojno – istakao je Bogaroški. Dodao je da da poštuje svoju naciju koliko i svoje komšije.
– Znate kako se u Vojvodini kaže: komšija, pa bog! Vi kada se kandidujete za Skupštinu AP Vojvodine, koju ne priznajete i pri tome je nazivate Srpska Vojvodina ili severna Srbija, kao što ste malopre rekli, vi na neki način vređate ljude koji žive ovde – istakao je Bogaroški. Zapitao je i sagovornika zbog čega se Dveri uopšte kandiduju za pokrajinski parlament, kad ne priznaju postojanje Vojvodine.
– Ako je to birokratija koja sisa pare, koja ne daje rezultate, što naravno sve nije tačno, pa zašto onda vi želite da uđete u tu skupštinu – upitao ga je Bogaroški.

Razmisliti o zabrani

Bogaroški je istakao da su Dveri, po mišljenju Lige jedna od organizacija koja bi mogla da se pridruži organizacijama čiju zabranu već razmatra Ustavni sud Srbije, jer se njihovi stavovi kose sa pravnim sistemom ove zemlje. Podsetio je na onemogućavanje održavanja Parade ponosa u Beogradu i fizičko nasilje, za koje su Dveri pripremile ideološku podlogu iako u njemu nisu učestvovale.
– Smatramo da postoji osnova i da postoji povreda Ustava u vašem činjenju. To su, naravno, sve dokazive stvari i sigurno se može dokazati vaša odgovornost u tome, za razliku od vaše tvrdnje da je LSV separatistička organizacija, što je nemoguće dokazati – istakao je Bogaroški. Podsetio je sagovornika na činjenicu da je LSV od MUP-a, za vreme Vlade Vojislava Koštunice napismeno dobila da nije separatistička partija. Bogaroški je zaključio  i da se priča Dveri naslanja na priču iz devedesetih godina.

(BILSV, 27. 04. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook