Bogaroški: Srbiji pre svega trebaju ustavne promene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 07. 02. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Srbiji pre svega trebaju ustavne promene

NOVI SAD – Srbiji su pre svega potrebne ustavne promene, odnosno definisanje Ustava onako kako će odgovarati potrebama građana, zatim definisanje položaja AP Vojvodine i otvaranje prema evropskim integracijama, i dok se tim temama, kao i onim koje se najčešće stavljaju u drugi plan poput obrazovanja ili zdravstva ne pozabavi ozbiljno, država teško može da očekuje i ulazak u EU, ocenio je sinoć potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški.

LSV

Gostujući u emisiji “Sučeljavanje”, na Radio-televiziji Vojvodine, Bogaroški je rekao da veruje da će Liga sa koalicionim partnerima okupljenim u građanskom bloku uspeti da se dogovori oko toga i da građanima ponudi jednu alternativu dosadašnjem načinu vođenja politike i dosadašnjem obraćanju biračima, gde se govoto uvek biralo između manje loših rešenja.
– Nikada nisu u stvarnosti pokušane strukturne reforme ove zemlje i političkog sistema. Imamo sada tektonske poremećaje na političkoj sceni, ali u smislu podizanja rejtinga desnice, padanja rejtinga levice ali suštinskih promena na raniji period nema – ukazao je Bogaroški.

Potreba jaka opozicija

On je, komentarišući gde vidi tu koaliciju posle izbora, rekao da prvo treba sačekati rezultate izbora, ali da on veruje da bi uloga ove koalicije u budućnosti Srbije i razvoju demokratije bila bolja u opoziciji.
– Pretpostavljam da će SNS, i to je više nego evidentno, napraviti ozbiljan rezultat na ovim izborima. Da li se tu otvara prostor za naše učešće, po meni ne, ali to nije pitanje o kojem smo do sada pričali – rekao je potpredsednik LSV dodajući da je svakoj vlasti potrebna jaka i zdrava opozicija.
– Zato i jeste osnovan ovaj blok. Smatramo da bi mi putem njega mogli da pridobijemo veliki broj birača koji inače ne bi izašao na izbore, da povećamo izlaznost, da nekako ujednačimo rezultate na političkoj sceni. Jer nikada, čak i kad imate najbolje namere, nije dobro da nešto u životu radite, a da nemate snažnu kontrolu i glas protiv – naveo je Bogaroški.

LSV želi veći uticaj

On je rekao i da je Liga regionalna stranka zbog čega njen uticaj na republičkom nivou nikada nije onoliki koliki bi volela da jeste, ali da su njeni poslanici i do sada uspevali da naprave neke korake pozitivne po autonomiju Vojvodine, te da je svaki mandat bio obeležen sa mnogo neuspeha, ali sa nekoliko pozitivnih pomaka.
– Sad se prvi put, u novijoj istoriji, posle 2000. godine, srećemo sa vraćanjem tri koraka u nazad, sa poništavanjem Statuta od strane USS ili bar njegovog najvećeg dela. Mislim da se sva bezidejnost ustavnih rešenja koja se tiču položaja Vojvodine pokazala i pokazalo se da smo praivli kuću na jako lošim temeljima. Dok ne završimo temelje, nema ništa od kvalitetne kuće – rekao je Bogaroški.

Niko se ne boji izbora

Odgovarajući na pitanje da li rezultat vanrednih republičkih izbora može imati uticaj i na eventualne izbore u AP Vojvodini, Bogaroški, koji je i šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV, rekao je da se niko ne boji izbora, ali da je suština parlamentarne demokratije u tome da, kada jedanput napravite većinu u bilo kom domu, dok god ta većina može da nađe zajednički interes, dok može da usaglasi svoje političke stavove i sprovodi politiku zbog koje je dobila glasove na izborima, onda ta većina i opstaje.
– Ovo pitanje nije prevashodno za nas, ovo pitanje je za najvećeg partnera, jer izlazak Lige iz vladajuće koalicije faktički ne bi srušio tu  koaliciju. Pitanje za nas je da li možemo da se dogovorimo o osnovnim postulatima – rekao je Bogaroški. Na opasku da će na izbore na republičkom nivou LSV ići na listi Borisa Tadića, dok u pokrajini sarađuje sa ostatkom DS, iako su te dve opcije usprotstavljene, Bogaroški kaže da u politici nema emocija kao i da je to unutrašnja stvar DS.

Bilo je nesuglasica sa DS

– Mi smo sa Demokratskom strankom u pokrajinskom parlamentu u koaliciji evo već 14 godina i ovo neće biti razlog za povlačenje bilo kakvog poteza od strane Lige socijaldemokrata Vojvodine koji bi narušili odnose u koaliciji – rekao je on. Podsetio je i da je Liga u koaliciji sa DS-om, izuzev okupljanja kompletne opozicije u DOS, izašla jednom na republičke izbore i nijednom na pokrajinske, te da i na lokalu nastupa samostalno, ali da to nije sprečavalo dogovor oko većine u pokrajinskoj skupštini.
– Imali smo dosta nesuglasica i oko Razvojne banke i oko usvajanja budžeta i tako dalje, ali to je normalno u jednom političkom odnosu. Jer, kada bi se slagali oko svega, ne bi bilo potrebe da postoji više stranaka nego bi valjda postojala jedna jedina stranka – rekao je Bogaroški. Ukazao je i da je Boris Tadić u dva navrata bio predsednik Republike, te da očekuje da se kampanja neće svesti na prepucavanje sa bilo kim, već na promovisanje dobrih ideja oko kojih se blok i okupio.
– Kada smo birali svoje partnere, birali smo onoga sa kim najbolje možemo da se dogovorimo i ko će prihvatiti najviše od našeg vrednosnog sistema – naveo je Bogaroški.
Na opasku predstavnika SPS da je Liga u građanski blok pozvala i partije koje okupljaju određene nacije poput Hrvata, što bi valjda trebalo da znači da tu nije reč o građanskoj opciji, Bogaroški je, govoreći o principijelnosti SPS podsetio da je ona, kao socijalistička partija čitavu deceniju bila nosilac nacionalizma zbog čega nije bila primljena u Socijalističku internacionalu, te da je bila i u koaliciji sa nekadašnjom strankom Željka Ražnatovića Arkana.

(BILSV, 07. 02. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook