Bolesnici se neguju, jezik se uči!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 19. 06. 2013. | Komentara: 0

Bolesnici se neguju, jezik se uči!

NOVI SAD - Današnji dan počinjemo u znaku strepnji. Strepeli smo da li će biti kvoruma, strepimo kakav će test biti danas, da li će sve biti u redu. Nadam se da naće biti skandala kao što je bilo juče – rekla je danas narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga.

LSV

Jezik nacionalnih zajednica uvrstiti u izborne predmete

Ona je na početku svog izlaganja o predloženim amandmanima koje je poslanička grupa LSV podnela na Predlog zakona o osnovnom obrazovanju istakla da se nada da je kriminalistička policija uspela da dođe do neki saznanja tokom protekle noći, radeći na slučaju testova iz matematike koji su dospeli u javnost pre nego što su đaci polagali malu maturu.

Amandman poslanika LSV Karolja Čizika na član 12, stav 4 nije prihvaćen. Kako je pojasnila Papuga, predloženo je da, ako se nastava u osnovnoj školi odvija na jeziku nacionalne manjine (mađarskom, rusinskom, slovačkom, rumunskom jeziku), onda za tu decu budu organizovani i časovi srpskog jezika i književnosti. Ona je navela i da joj nije jasno zašto Odbor nije prihvatio njen amandman na član 12, stav 5, a koji govori o izbornom predmetu, jer je na sastanku ovog skupštinskog tela bilo dogovoreno da se ubaci samo jedna reč. Kako je rekla, kontaktirajući sa nacionalnim savetima nacionalnih zajednica i radeći u obrazovanju i negujući rusinski jezik, uvidela je da postoje određeni problemi sa kojima se suočavaju deca koja uče maternji jezik kao izborni predmet.

Učenje maternjeg jezika kod hora i folklora

- Kao prvo, termin „negovanje jezika“ nije adekvatan. Neguju se bolesnici, a jezici se uče. Drugo, jezik nacionalnih zajednica ulazi u izborni predmet V grupe, zajedno sa grupom izbornih predmeta kao što su hor i folklor, dok u višu, B grupu izbornih predmeta ulazi veronauka i građansko vaspitanje. Ovim zakonom je predviđeno da postoji komisija za versku nastavu. To je degradacija učenja jezika nacionalnih manjina – istakla je Papuga.

Ona je navela da, ako bi učenje maternjeg jezika postalo izborni predmet, kao što su veronauka i građansko vaspitanje, ne bi bilo dodatnog opterećivanja učenika, jer oni svakako već imaju dva obavezna izborna predmeta – jedan koji uče kao izborni, a drugi uče fakultativno. Međutim, ukoliko bi bio izborni predmet, ocena iz jezika nacionalnih zajednica bi ulazila u prosek, što bi dodatno motivisalo decu da ga uče. Papuga je ukazala i da postoji problem oko udžbenika za ovaj predmet, te da mnogo stvari nije regulisano oko nastave fakultativnog učenja jezika. Upitala je ministra prosvete Žarka Obradovića zašto postoji toliki strah od učenja maternjeg jezika i zašto ne dati motiv drugim nacionalnim zajednicama da uče jezik sredine.

(BILSV, 19.06.213)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook