Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 16. 12. 2013. | Komentara: 0

Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji

BEOGRAD  - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije i član Odbora za evropske integracije Karolj Čizik izjavio je danas da se Srbija nalazi na prekretnici kada mora odlučiti da li će se okrenuti ka budućnosti, a da se prošlost istraži kroz lupu realnosti.

LSV

Srbija na raskrsnici dva puta


- Srbija ima burnu i tešku istoriju koja obiluje ratovima, krvoprolićem, razmenama stanovništva, velikim brojem izbeglih i raseljenih lica.  Posledica svega toga je današnja situacija, sa katastrofalnom ekonomskom situacijom, sa ubedljivo najgorom privatizacijom, sa rekordnom stopom nezaposlenosti. Sve je to deo života Srbije, kao i momenat sučeljavanja sa tom stvarnošću i raskid sa dosadašnjom politikom. Došli smo na raskrsnicu gde možemo izabrati put - pravi koji vodi do cilja ili drugi put, koji je popločan dobrim namerama. A znamo kuda nas vodi – istakao je on tokom današnje rasprave o Predlog rezolucije o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU u Skupštini Srbije. On je pozvao sve narodne poslanike da postupe po čistoj savesti i da svi zajedno pošalju poruku Evropskoj uniji da „smo njihovi prijatelji i da ponovo želimo da budemo zajedno u evropskoj državi sa ostalim zemljama zapadnog Balkana“.

- Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smo se oduvek zalagali za evropske vrednosti, za izgradnju demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, principa tržišne ekonomije, kao izgradnji delotvornih državnih institucija u skladu sa kriterijumima pridruživanja Evropskoj uniji. Takođe, zalažemo se za sprovođenje Briselskog sporazuma, podržavamo legalnu i institucionalnu borbu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njihovu reintegraciju u legalne društvene tokove i što bržu integraciju u Evropsku uniju. Ja sam to njima i lično rekao, i na severu i na jugu, kada smo imali čast da tamo gostujemo u delegaciji Narodne skupštine Republike Srbije – naglasio je Čizik.

Vojvodina je uvek pripadala Evropi

On se osvrnuo i na neke od onih koji razmišljaju na suprotan način, one koji oni u Evropskoj uniji vide đavola, a mlade teraju na barikade.

- Ne želim da kažem iz koje pobude to rade, ali jasno vidim kuda će dospeti skupljajući jeftine političke poene na takav način. Mi iz AP Vojvodine na ove promene gledamo iz potpuno drugog ugla. Pošto smo uvek pripadali Evropi, ne možemo zamisliti budućnost naše zemlje izvan tih okvira. Osećamo i znamo da su ideje za koje se zalažemo već više od dvadeset godina toliko jake i argumentovane da trenutna vlast ne može da ih zaobilazi nego je prinuđena da ih usvoji i da ih pokazuje kao svoje – istakao je poslanik LSV.
- Nama je drago da je posle višedecenijskog protivljenja  pobedio zdrav razum i prihvatate neophodnost približavanja EU i mi vas u tome možemo samo podržati. Ubeđen sam da čak i oni koji su još uvek protivnici ove politike to čine samo iz doslednosti starim principima, da već i sami vide da su u ćorsokaku, ali nemaju društvene snage da priznaju da su pogrešili i pitanje je samo vremena da nam se i oni pridruže – dodao je on.

Bez poljoprivrede nemamo šanse da opstanemo

Karolj Čizik je ukazao da je 29. avgusta formirana radna grupa od 11 članova u okviru Odbora za evropske integracije, čiji je cilj bila izrada dokument koji će da reguliše odnose na relaciji Vlada - Narodna skupština Republike Srbije - odbori.  Istakao je da su svi insistirali na tome da se svaki predlog doradi do kraja kako bi bio prihavćen, ali da mu je žao što nije usvojena ideja da se poljoprivreda proglasi granom od izrazito velikog značaja.

- Srbija danas živi samo od poljoprivrede. A ako nakon pridruživanja ne možemo da sačuvamo našu siromašnu poljoprivredu od evropske konkurencije, ako nam ta strateška grana padne, mi ćemo biti izloženi svima na milost i nemilost. Trebali smo izaći poljoprivredi u susret i sačuvati je, jer bez strateške grane i proizvodnje hrane mi nemamo šanse da opstanemo – naglasio je on. Čizik je dodao i da je šteta što u Predlogu rezolucije članovi ove radne grupe nisu mogli da uvrste član prema kojem bi predstavnik Odbora za evropske integracije mogao da učestvuje u radu Saveta koordinacionog tela za proces pristupanja Srbije EU. Kako je ocenio, bez toga će ovaj skupštinski Odbor biti neblagovremeno obavešten o veoma bitnim dešavanjima i neće moći da pravilno reaguje u svakom momentu.

(BILSV, 16.12.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook