Budžet za poljoprivredu veći, ali upitan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Budžet za poljoprivredu veći, ali upitan

NOVI SAD - Budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od sedam milijardi i 153 miliona dinara veći je od ovogodišnjeg za oko 200 miliona, ali već sada postoji ozbiljna rezerva na planirani iznos sredstava u dva najveća budžetska fonda - budžetskom fondu za zemljište i budžetskom fondu za vode, iz nekoliko razloga, ukazao je danas pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.

bogaroski

On je tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine ukazao da su prihodi planirani na osnovu 2013/2014 godine, na procenama koje se stalno rade zajedno sa lokalnim samoupravama koje izdaju to zemljište, odnosno sprovode licitacije i „Vodama Vojvodine" koje učestvuju u naplati naknada kojima se puni budžetski fond za vode.

Zaključak za posledicu ima 800 miliona manje

- Vlada Republike Srbije usvojila je 14. novembra zaključak kojim se pravna i fizička lica, vlasnici i korisnici poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta oslobađaju plaćanja naknade za odvodnjavanje na teritoriji 20 opština sa teritorije AP Vojvodine. Mi smo bili u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, koje je predlagač ovog zaključka, dobili čvrsta uverenja da će se zaključak ispraviti. Jer dolazmo u jednu veoma, veoma opasnu situaciju da osnovu ovog zaključka, oslobađanjem pravnih i fizičkih lica plaćanja naknade za odvodnjavanje, gubimo negde 800 miliona iz budžetskog fondfa za vode - upozrio je Bogaroški. Dodao je da su u Ministartstvu i Direkciji za vode dobili obećanje da će greška biti ispravljena, te da će tih nameta biti oslobođeni oni koji su stvarno pretrpeli štetu od poplava u ovoj godini, poput katastarske opštine Jamena, odnosno MZ Jamena.

- Mi u tih 20 opština imamo i opštinu Alibunar koja ni nema reku, pa ne znam kako je mogla biti ugrožena visokim vodostajem - ukazao je Bogaroški.

Problematična promena načina subvencionisanja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je upozorio da je drugi veći problem za poljoprivredu u AP Vojvodini promena načina subvencionisanja poljoprivrede u 2015. godini, gde postoje dve nove mere republičkog ministarstva poljoprivrede.
  
- Jedna se svodi na smanjenje subvencija poljoprivrednim gazdinstvima sa 100 na maksimalno 20 ha. Druga mera, koja će direktno uticati na naš budžet, jeste mera koja se odnosi na prestanak subvencionisanja zakupljenog državnog zemljišta. Mi sredstva za Fond za zemljište obezbeđujemo upravo preko zakupa zemljišta. I, pošto državno zemljište više neće biti predmet subvencionisanja, sasvim je logično očekivati da će se već zaključeni ugovori o dugoročnom zakupu raskidati u toku 2015. godine. Sa druge strane, ponovljene licitacije, nove licitacije koje će se desiti u toku 2015. godine neće dati onaj finansijski rezultat koji je bio u 2014. i 2013. godini - upozorio je Bogaroški.

Minimum 400 miliona manje

On je izveo računicu po kojoj smanjenje subvencija za 50 evra na 340.000 ha državne zemlje koja se daje u zakup, iznosi oko 400 miliona dinara koje neće ući u poljoprivredu AP Vojvodine.

- Ako na to dodamo 540.000 hektara koji više neće biti direktno subvencionisani, a koji pripadaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koji imaju od 20 do 100 hektara u gazdinstvu, znači ne pričam o tajkunima, o velikim privrednim preduzećima, nego o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koji imaju 20 i 100 ha, onda dolazimo do cifre od još tri milijarde dinara koji neće biti uloženi u poljoprivredu AP Vojvodine - dodao je pokrajinski sekretar. Bogaroški je sumirao time da će se, ukoliko ne bude razumevanja i ne izmene se zaključak koji se odnosi na oslobađanje od naknade za odvodnjavanje i politika subvencionisanja,faktički će biti anuliran efekat budžeta namenjenog za poljoprivredu AP Vojvodine.

- Mi imamo sedam milijardi, ovde možemo da pričamo o smanjenju sredstava koja po raznim osnovama dolaze u oblast poljoprivrede i vodoprivrede od nekih pet ili ne daj bože šest milijardi - istakao je Bogaroški.

Naći zajednički jezik

Ipak, on dodaje da se nada da će biti pronađen zajednički jezik sa Republikom, da je došlo do neoprezne računice, te da će Republika ispraviti grešku. Bogaroški je izneo i nekoliko detalja u vezi sa budžetom svog sekretarijata, iz kojeg će se za zaštitu uređenje, korišćenje i upravljanje poljoprivrednim zemljištem izdvojiti dve milijarde i 884 miliona dinara, što su sredstva koja se ostvaruju kao namenska po osnovu zakupa državnog zemljišta. Za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju planirano je 283 miliona, a za kreditnu podršku poljoprivredi 167 miliona, dodao je on. Bogaroški je rekao i da je za unapređenje stočarstva planirano 80 miliona dinara, a za poljoprivredne stručne službe AP Vojvodine 150 miliona dinara.

(BILSV, 23. 12. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook