Čanak: Bez NDS nismo spremni ni da razgovaramo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 13. 06. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Bez NDS nismo spremni ni da razgovaramo

NOVI SAD – Današnji sastanak delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke korak je u pravcu rekonstrukcije Pokrajinske vlade koja bi trebalo da bude rekonstruisana na principima efikasnosti i konkretnih projekata koje će morati da preuzme i da ih ostvari, istakao je danas lider LSV Nenad Čanak.

LSV

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka u Novom Sadu, na kojoj je govorio sa predsednikom NDS Borisom Tadićem, rekao da je postignut visok stepen saglasnosti oko vrednosnog sistema za koji se dve partije zalažu, te da će u narednom periodu doći do produbljivanja te saradnje kroz niz zajedničkih akcija i kroz zajedničko delovanje u parlamentima Vojvodine i Srbije oko zajedničkih zakonskih inicijativa koje će predlagati i drugim strankama.
Čanak je ukazao da će i za pokrajinsku administraciju i za građane Vojvodine biti dobro da u toj novoj vladi ne bude potrošenih ljudi, kao i da je Nova demokratska stranka partner bez koga Liga apsolutno nije spremna ni na razgovore niti na bilo kakvo uključivanje u bilo koji oblik izvršne vlasti.
Boris Tadić je potvrdio da to znači da bi NDS ušla u rekonstruisanu pokrajinsku vladu, ali ukoliko se postigne dogovor sa drugim političkim strankama o načinu na koji bi vlada Vojvodine  mogla da funkcioniše u budućnosti, da rešava probleme građana otvaranjem novih radnih mesta i da obezbedi novu dinamiku u investicionoj politici.

Razgovori narednih dana

– Mi ćemo pozvati na razgovor ostale stranke i dogovoriti se o projektima koji treba da se sprovedu – rekao je Čanak dodajući da bi do tih razgovora trebalo da dođe u sledećeih nekoliko dana. Odgovarajući na pitanje novinara da li rekosntrukcija vojvođanske vlade ima alternativu, Čanak je kratko odgovorio:
– Naravno da ima - nove izbore.
Predsednik NDS Boris Tadić ukazao je da je na današnjem sastanku usaglašeno da će dve stranke ubuduće koordinisati aktivnosti u republičkom i pokrajinskom parlamentu, te da će imati redovne sastanke o svim bitnim pitanjima političkog sistema u Srbiji, razvoja zemlje, investicione politike, ekonomskih pitanja i  makroekonomskih pitanja.
– Smatram da je potrebno da se promeni i izborni zakon Republike Srbije i da je potrebno da se promeni, na jedan prirodan način, kroz amandmanske, a kasnije verovatno i kroz referendiumske aktivnosti i Ustav Republike Srbije. Srbija ne može da se razvija ukoliko se ne redefiniše pitanje regiona u Srbiji, ukoliko se ne redefiniše pitanje nadležnosti na svim nivoima, od lokalnih samouprava, regiona, pokrajine Vojvodine i centralnih institucija Republike Srbije – rekao je Tadić. Istakao je da je na današnjem sastanku bilo reči o tome kako politički sistem prilagoditi razvoju zemlje i kako obezbediti ekonomski razvoj i rešavanje problema nedovoljnog broja radnih mesta, što je pitanje svih pitanja.

Rekonstrukcija i promena Ustava različite stvari

Nenad Čanak je ukazao da je pitanje rekonstrukcije Vlade Vojvodine taktičko pitanje, a ne strateško kao što je promena Ustava, jer je to pitanje kako da Vojvodina funkcioniše u datim okvirima sada, odmah i ovde i kako da građani Vojvodine ne trpe od toga što ne postoji dovoljna komunikacija sa republičkom vladom i lokalnim samoupravama.
Čanak je ukazao i da je kompletna blokada funkcionisanja pokrajinske administracije došla zbog toga što se došlo u poziciju da jedan set potrošenih ljudi to doživljava kao mesto svoga uhlebljenja, a ne kao prostor službe građanima.
– U tom svetlu ne bih dovodio u istu ravan pitanje promene Ustava, oko čega smo se složili sto posto, nego je u pitanju rekonstrukcija aktuelne vlade koja jednostavno ne može da odgovori potrebama trenutka – naveo je Čanak. Na opasku šta Ligu amnestira od toga da je Pokrajinska vlada pojedincima  služila za uhlebljenje, on je istakao da je amnestira to što od 11 članova vlade, osam pripada Demokratskoj stranci.
– Apsolutno nismo bili u mogućnosti da bez ovako stresnih načina skretanja pažnje na to odreagujemo na stvari sa kojima se, podsetiću, ne slažemo već dugi niz godina. Ja ću vas podsetiti još jednom, da je preko 30 puta LSV tražila da se na dnevni red Skupštine Vojvodine stavi pitanje obeštećenja APV zbog poklanjanja NIS. Mi smo došli u poziciju da naši koalicioni partneri iz SVM i iz DS nikada to ne stave na dnevni red – rekao je Čanak dodajući da se onda dođe u situaciju da se vuku radikalniji potezi.
– Svako ko pokuša da imputira LSV-u bilo šta što se sada događa, događa preko noći, da je to posledica ovakve ili onakve političke matematike trenutka, očigledno nije pratio rad Lige, pa samim tim nije ni kvalifikovan da o njemu ni sudi – ukazao je lider LSV.

Još nema gotovih rešenja

Čanak nije želeo da precizira na koje to potrošene kadrove misli, ističući da će se o tome razgovarati na trećem ili četvrtom sastanku, ako do njih dođe.

– Mi prvo treba da se dogovorimo oko projekata koje treba sprovesti u Vojvodini, oko rekonstrukcije koja će voditi funkcionalnoj i efikasnoj vladi, i moramo se dogovoriti oko konkretnog funkcionisanja pokrajinske administraicje. Mi ovoga trenutka nemamo nikakva gotova rešenja – naveo je on.

Predsednik LSV je ukazao  i da se tek nakon što je Liga pokrenula priču o rekonstrukciji, došlo do situacije da sada „pljušte predlozi“ sa svih strana.
– Ako je i to rezultat naše aktivnosti, već je i to pomak napred. S tim što je potpuno neodgovorno čekati i dopustiti da se te stvari odmotavaju bez ikakvog plana, bez ikakave strategije, kao što to radi jedan deo pokrajinske administracije – rekao je Čanak.

(BILSV, 13. 06. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook