Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 27. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

SUBOTICA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat. Čanak je u Subotici kopredsedavao zajedničkom sednicom predsedništva LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP).

LSV

- Otišao bih u Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, proterane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlože što da se čini - rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za rat između Hrvatske i Srbije.

- Samo oni koji su platili najtežu cenu nacionalizma i populizma - a to su ljudi proterani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjenih na tradicije NDH - treba da kažu šta treba činiti, da se njihov glas čuje - dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu šta oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

- Treba da se izvinimo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a šta su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - šta možemo zajedno učiniti - zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođanski front“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je reč o nacionalnim zajednicama.

- U tom svetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba da ponudi jedan potpuno drukčiji koncept organizovanja Srbije - naveo je, između ostalog, Čanak.

(SzILSV, 27.11.2019)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook