Čanak: Platforma je minimum minimuma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 06. 11. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Platforma je minimum minimuma

NOVI SAD –  Nakon što je Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine danas usvojio Predlog platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da i dalje ne postoji konsenzus po svim pitanjima u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, kao i da je predlog platforme minimum na koji je LSV uopšte mogla da pristane.

LSV

Čanak je gostujući u emisiji „Jedan na jedan“  na Radio-televiziji Vojvodine naveo da ovim predlogom platforme nisu izglađeni odnosi u vojvođanskoj vladajućoj koaliciji, te da se DS apsolutno arogantno ponaša prema svojim koalicionim partnerima LSV i SVM.

Zbog toga se Liga od sada dogovara oko svakog projekta ponaosob, bez apriorne podrške bilo kome, dodao je on.
– Ovo što je u toj platformi je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine minimum minimumovog minimuma. To je najmanje moguće na šta smo mi mogli uopšte pristati, da bi smo se uopšte time bavili – rekao je Čanak.

Lakmus za „lajavce“

On je ukazao da je poreska uprava za Vojvodinu, koja je predviđena ovom platformom, najbolji lakmus koji pokazuje šta je tema kojom će se sada baviti svi ovi „lajavci“ - a to je da se Vojvodina otcepljuje, dok niko ne primećuje nezavnisnost Kosova ili porast nasilja.

– Zato što se u Vojvodini može očekivati “mirne Lale, glupe Lale, oni se neće buniti, pa ćemo njima da lupamo šamare po ušima, jer oni  neće ništa da odreaguju”, ukazao je Čanak a zatim upitao zašto Vojvodina ne može da ima svoju poresku upravu, ako to može da ima grad Novi Sad.

Sukob dva koncepta

Nenad Čanak je ukazao i da platforma o finansiranju AP Vojvodine ne može da pogorša odnose administracija u Novom Sadu i Beogradu jer to nije sukob Banovine i Nemanjine.

– To je sukob dva koncepta: centralističkog koncepta iz Beograda i decentralističkog koncepta iz Novog Sada. To su dve razlike i vi ne možete, ako jedni viču vruće, a drugi plavo, ne možete nikad naći zajedničko rešenje – naveo je Čanak.

Kako je istakao, smisao platforme je da se Srbija dovede u poziciju da poštuje svoje zakone i Ustav, jer se njihovoim nepoštovanjem pokazuje kao zemlja u kojoj nema vladavine prava što je, kako je naveo, jedan od uslova za prijem u Evropsku uniju.

Čanak je kritikovao Demokratsku stranku jer je u prethodne četiri godine imala „i nož i pogaču“ a nije uradila ništa, dok se nova vlada pokazala u mnogim stvarima efikasnija od one vlade koju je Liga podržavala. Iako je, kako navodi, borba protiv korupcije počela da „šlajfuje“

Uskraćeni za milijardu evra

Nenad Čanak je upozorio da je sada pravo vreme za jednu ovakvu platformu, iako se ona nudila stalno, podsetivši da je još pri donošenju Ustava postojala jedna platforma o položaju AP Vojvodine, ali da ju je na kraju zamenilo sedam posto koji nikad nisu ispoštovani.

– Vojvodina je već prikraćena, od kad je donet ovaj Ustav velikih legalista, za milijardu evra. Znate li Vi da su nam Rusi ukrali devet milijardi evra? Znate kako? Može da se proda NIS, ne mogu da se prodaju rudna bogatstva. Samo ono što ima dokazanih rezervi nafte i gasa u Vojvodini je 9 milijardi evra. Tih 9 milijardi evra oni ladno kradu svakoga dana i to eksploatišući naša naftna nalazišta tako da neće moći da se iscrpu 98 posto nego 73 – rekao je Čanak.

Istakao je da su to dopustili oni koji su „trčali kod Putina da dobiju od njega blagoslov da budu vladari Srbije“ - Koštunica dr Vojislav i Tadić Boris. Čanak je rekao i da autonomija Vojvodine trenutno ne postoji, te da je upravo zato svaki momenat za pitanja o njenom položaju dobar.

– Dok ne pitate, svaki odgovor je ne. Uvek se mora insistirati, jer će inače ispasti da niko nije ni tražio. A sutra će vam neka Vlada pri ulasku u EU reći: Pa ne znamo mi, pa niko se nije bunio, niko ništa nije tražio – rekao je Čanak. A komentarišući to što se finansiranje Vojvodine nalazi u izveštaju o napretku ka EU, lider LSV je rekao da njega interesuje rešenje, a ne izveštaj.

Zakidanje se nastavlja

On je ukazao da će se zakidanje finansija Vojvodini nastaviti i dogodine, jer je prema nacrtu budžeta za 2014. godinu pokrajini predviđeno 40 milijardi dinara, iako po Ustavu treba da joj pripadne 56 milijardi.

– Ako već imate projektom u budžetu da će Vojvodina biti prikraćena za 16 milijardi dinara, od 56 koliko je trebala da dobije, onda vi meni objasnite, šta mi drugo treba da uradimo? Zašto mi tražimo svoju poresku upravu? Između ostalog zbog toga što, kako kaže stara dobra srpska izereka - čist račun, duga ljubav i obrnuto. I šta se ko onda čudi što nema ljubavi između Banovine i Nemanjine, između Beograda i Novog Sada, između Beograda i ostatka Srbije i tako dalje – rekao je on dodajući da nikada Vojvodina nije imala problem sa Srbijom, nego sa centralizmom u Beogradu koji se od beogradskih institucija sveo na Vladu, a zatim izašao iz Vlade i otišao u kabinete koje niko ni ne zna gde su.

Autonomija mera demokratije Srbije


Komentarišući nedavnu izjavu o internacionalizaciji vojvođanskog pitanja, Čanak je rekao da je u ovom trenutku u Srbiji autonomija Vojvodine mera demokratije, a da se zapravo insistira na kozmetici.

– Vi dok ne zađete u unutrašnje ustrojstvo države, sve ovo je čisto lakiranje miloševićevskog koncepta centralizovane Srbije. AP Vojvodina je poslednja od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije koja je ostala zajedno sa Srbijom. I to tako treba da bude iz hiljadu razloga koje sada ne bih da analiziram. Ali, šta je problem? Ona je ušla u Srbiju sa svojom teritorijom, svojim stanovništvom, svojim čitavim pravnim sistemom, sa svojom ekonomijom. Sve se to najedanput uništilo. Mi smo došli u poziciju da u Vojvodini donesemo mnogo naprednije uredbe o šest službenih jezika, nego što su, recimo, u Srbiji, gde čak ne da nemate dva jezika, nego po Ustavu nema ni dva pisma – istakao je Čanak.

Napomenuo je i da su novim organizovanjem sudova, sudovi koji treba da budu zaduženi za višenacionalne sredine u Vojvodini sa sedištem u Beogradu, gde je samo jedan jezik, jedno pismo.

Približavanje izbora

Komentarišući ocene Demokratske stranke da je u Srbiji na delu diktatura, Čanak je rekao da je to ista ona stranka koja je imala predsednika države, predsednika Vlade, sve lokalne samouprave i pored koje smo imali upravo „sve korene onoga što se danas događa“.

– Da je diktatura trenutno - apsolutno ne. Da imamo diktaturu, ne bi imali ulične bande koje su jače od države – rekao je Čanak dodajući da je u Srbiji katastrofalna ekonomska situacija i sprega politike, krupnog kapitala i kriminala koja mora da se raskrinka.

– Kada se to raskrinka, Srbija će se naći na šansi da dođe do početka borbe za normalno društvo – rekao je Čanak. Komentarišući najavu države da će se obračunati sa huliganima, takozvanim navijačkim grupama, kao i ekstremno desničarskim organizacijama, lider LSV je rekao da sav taj kriminal ne bi mogao da funkcioniše bez pokroviteljstva države jer ona ima monopol nad silom i ne postoji niko jači od države.

– Jel’ vi stvarno mislite da ovi koji trguju danas drogom to rade bez znanja policije? Vi stvarno mislite da ovi koji se danas organiuzuju u ove skupine koje se kriju pod nazivima navijačkih grupa, ne rade sa policijom? Naravno da rade – rekao je Čanak. Dodao je da će se LSV angažovati oko izmena u krivičnom zakoniku, gde će se morati redefinisati mogućnost da se ljudi brane.

– Da li mi imamo pravo da se branimo ako nas država ne brani? Mi ćemo se braniti – rekao je Čanak.

Najavu obračuna države sa svim tim grupama Čanak tumači i približavanjem izbora.
– Istina glasi da su sve te paravojne, parapolicijske jedinice kojima stadioni služe za vežbanje i uvežbavanje fašističkih falangi, a istovremeno se finansiraju od trgovine nedozvoljenim supstancama, postale pretnja i počele da se postavljaju da su jače od države. Tog momenta država mora da se brani. Da bi se odbranila, mora se pokazati da Aleksandar  Vučić, kao koordinator bezbednosnih službi, može to da reši – rekao je Čanak podsetivši da je Dačić već godinama ministar policije.

Razlika između Vučića i SNS

Lider LSV je rekao i da ne pravi razliku između vojvođanskog SNS-a i Aleksandra Vučića, nego između SNS i Vučića, jer se Srpska napredna stranka u poslednje vreme jako povećala.

– Jedno je kad stranka raste, a drugo je kad se stranka nadima zato što je na vlasti. To su razlike u kvalitativnom smislu. Aleksandar Vučić se, uprkos svim mojim neprihvatnajima određenih delova njegove prošlosti, pokazao kao čovek koji drži reč – rekao je Čanak.

Istakao je da trenutno ne vidi LSV u koaliciji sa SNS, bez obzira na to što je Liga podržavala Vladu Srbije u borbi protiv korupcije.

(BILSV, 06. 11. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook