Čanak: Povećati rudnu rentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 03. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Povećati rudnu rentu

KIKINDA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da NIS-Gaspromnjeft plaća sramno nisku cenu rudne rente i istakao da to mora da se promeni, a da Mokrin ili Kikinda moraju biti uvršteni u plan izgradnje gasne elektrane, kakve se već planiraju za neke druge gradove širom Srbije uporedo s radovima na Južnom toku.

LSV

Čanak i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš na sastanku sa građanima Kikinde i Mokrina podržali su ih u zahtevima da bi tu rentu sa sadašnjih tri trebalo povećati najpre na sedam, a zatim i na 15 odsto kao što je u Rusiji. Oni su ocenili da je nedopustivo da NIS-Gaspromnjeft i dalje plaća svega tri odsto rudnu rentu, čime je država, a prvenstveno vojvođanske opštine, zakinuta za milione evra.

- Ako se još ispostavi da je ministar Bačević izdejstvovao da tako ostane do 2023. godine, onda je pravo pitanje ko će i kako da obešteti ove opštine. Kako je moguće da kikindska opština koja je zajedno sa Mokrinom jedno od najzahvalnijih nalazišta nafte i gasa u Vojvodini i Srbiji nije u planu za izgradnju gasne elektrane, nego su u tom planu neki drugi gradovi. Zašto ovde ne bi bilo te investicije i tih radnih mesta - upitao je Čanak.

On je ukazao da, iako se u kikindskoj opštini crpi nafta i gas, čija se vrednost procenjuje u stotinama miliona evra, za razliku od takvih mesta u drugim krajevima sveta, građani od toga nemaju ništa.

- Nedopustivo je da se ispod ovih njiva crpe nafta i gas, a da stanovnici recimo Mokrina i ostalih mesta imaju problem sa pijaćom vodom ili kao što je slučaj u Turiji gde muku muče sa infrastrukturom - poručio je Čanak.

Kako je naveo, prema nekim procenama samo 2011. godine u Kikindi je izvađeno nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, od čega je, zahvaljujući vrlo niskom iznosu rudne rente, u opštinski budžet uplaćeno svega četiri miliona evra.

(BILSV, 08.03.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook