Čanak: Povećati rudnu rentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 03. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Povećati rudnu rentu

KIKINDA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da NIS-Gaspromnjeft plaća sramno nisku cenu rudne rente i istakao da to mora da se promeni, a da Mokrin ili Kikinda moraju biti uvršteni u plan izgradnje gasne elektrane, kakve se već planiraju za neke druge gradove širom Srbije uporedo s radovima na Južnom toku.

LSV

Čanak i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš na sastanku sa građanima Kikinde i Mokrina podržali su ih u zahtevima da bi tu rentu sa sadašnjih tri trebalo povećati najpre na sedam, a zatim i na 15 odsto kao što je u Rusiji. Oni su ocenili da je nedopustivo da NIS-Gaspromnjeft i dalje plaća svega tri odsto rudnu rentu, čime je država, a prvenstveno vojvođanske opštine, zakinuta za milione evra.

- Ako se još ispostavi da je ministar Bačević izdejstvovao da tako ostane do 2023. godine, onda je pravo pitanje ko će i kako da obešteti ove opštine. Kako je moguće da kikindska opština koja je zajedno sa Mokrinom jedno od najzahvalnijih nalazišta nafte i gasa u Vojvodini i Srbiji nije u planu za izgradnju gasne elektrane, nego su u tom planu neki drugi gradovi. Zašto ovde ne bi bilo te investicije i tih radnih mesta - upitao je Čanak.

On je ukazao da, iako se u kikindskoj opštini crpi nafta i gas, čija se vrednost procenjuje u stotinama miliona evra, za razliku od takvih mesta u drugim krajevima sveta, građani od toga nemaju ništa.

- Nedopustivo je da se ispod ovih njiva crpe nafta i gas, a da stanovnici recimo Mokrina i ostalih mesta imaju problem sa pijaćom vodom ili kao što je slučaj u Turiji gde muku muče sa infrastrukturom - poručio je Čanak.

Kako je naveo, prema nekim procenama samo 2011. godine u Kikindi je izvađeno nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, od čega je, zahvaljujući vrlo niskom iznosu rudne rente, u opštinski budžet uplaćeno svega četiri miliona evra.

(BILSV, 08.03.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook