Čanak: Program LSV umesto predizbornih obećanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 04. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Program LSV umesto predizbornih obećanja

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ne daje predizborna obećanja jer se već 22 godine zalaže za svoj program, i kada je bio popularan i kada nije, i kada se na njemu gubila glava, istakao je sinoć lider LSV Nenad Čanak.

Nenad Canak

Gostujući u emisiji “Da, Možda, Ne” na RTS 1,u kojoj se govorilo o predizbornim obećanjima, a u kojoj su gostovali i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, kandidat SRS za gradonačelnika Beograda Nemanja Šarović i Vlajko Senić iz Ujedinjenih regiona Srbije, Čanak je podsetio da je malo tako doslednih u ovoj zemlji, a da je jedna od tema koju Liga stalno podvlači lustracija, iako se u javnosti uglavnom čuju drugačiji stavovi. Dodao je da nije moguće napraviti nova radna mesta niti rešiti nagomilane probleme dok se ne sprovede lustracija.
– Mi smo stalno ograničeni prošlim vremenima koja su upravo ta vremena 90-tih, u kojima su stranka gospodina Šarovića i njegov predsednik, koji je službeno odsutan, imali veoma istaknutu ulogu – naveo je Čanak. Istakao je da se sada sve zaboravlja i da ne može da se razjasni situacija oko, na primer, skandala sa međumesnom autobuskom stanicom u Novom Sadu, koji preti da ošteti Novi Sad za 100 miluiona evra, što je oko 20.000 radnih mesta.
– To je urađeno za vreme gradonačelnikovanja Maje Gojković, velike uzdanice URS u Novom Sadu i sadašnje kadindatkinje za gradonačelnicu. Dolazimo u jednu budalastu situaciju da se zaboravlja da su se svi ti bivši radikali rasuli od URS-a do SNS, od leva do desna, zato da bi prikrili svoje tragove i da bi nas sve zajedno vukli za nos. Upravo je to ono na čemu mi insistiramo da se razjasni – istakao je Čanak zapitavši šta se desilo sa 20 miliona evra koji su ostali u kasi pre osam godina, kada je Maja Gojković postala gradonačelnik, a koji su u međuvremenu nestali, zbog čega je umesto granitom Novi Sad popločan presovanom šljakom. Čanak je rekao i da treba uvesti red u državu i razjasniti i ostale afere, poput one vezane za koncesiju Horgoš-Požega koja je zaustavljena, zahvaljujući najviše zameniku predsednika LSV Bojanu Kostrešu.

Ništa od decentralizacije

Komentarišući zalaganja Ujedinjenih regiona Srbije za decentralizacijom, lider LSV je upitao zbog čega Mlađan Dinkić nije došao u studio da odgovori šta se desilo sa njegovim obećanjima i decentralizacijom koja se spominje.
– Kada vi date nešto malo više para opštinama, a istovremeno zaboravite srednji nivo vlasti, to nije decentralizacija, nego je pravljenje profitnog udruženja lokalnih kabadahija. To je nešto sasvim drugo i to nikakve veze sa decentralizacijom nema – upozorio je Čanak. Dodao je da su osnovni problemi u zemlji korupcija i kriminal. Čanak je podsetio i da LSV u poslednjih 12 godina nije bila ni sat na državnoj vlasti, da nije imala ministre, te da je jedino on bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, ali bez zakonodavne, sudske i izvršne vlasti.

Sprečiti nacionalističke strasti

Lider LSV je upozorio i na izjavu državnog sekretara Ministarstva inostranih poslova Republike Mađarske Žolta Nemeta, koji je pre nekoliko dana u Vojvodini rekao da je došao da bi pojačao SVM i da svaki Mađar koji ne glasa za mađarsku nacionalnu listu, ne radi na nacionalnom planu koji Republika Mađarska podržava. On je pri tom napao sve Mađare koji su na drugim, odnosno ”srpskim listama”.
– Kada se pojavi neko iz inostranstva da potpaljuje taj tip nacionalističkih strasti po Vojvodini, onda jedna pristojna država predvođena, recimo, ministrom policije treba da mu se zahvali na poseti i da ga isprati do granice – rekao je Čanak. On je podsetio da, kada se tako Nemačka obraćala Nemcima u Vojvodini, posle deset godina tu više nije bilo Nemaca, a da se obraćanje Srbije Srbima u krajinama na isti način završilo egzodusom, za koji su dobrim delom odgovorni “drugovi” iz SRS-a.
– Sada, kada se to događa usred Vojvodine, sa našim susedima Mađarima kojima se priča priča o nekakvoj Mađarskoj koja, eto, brine o Mađarima van Mađarske, to će da proizvede ogromne posledice ako se svi zajedno tome ne suprostave – istakao je Čanak. Komentarišući zahteve za federalizacijom Srbije i stvaranjem Republike Vojvodine, Čanak je rekao da su to priče za malu decu i koještarije, podsetivši da je LSV predlagala Republiku Vojvodinu u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Takođe, odbacio je navode radikala Nemanje Šarovića da se Liga zalaže za državu u državi, podsetivši pri tom i na devedesete godine i prinudno iseljavanje stanovništva u kojem je svoju ulogu odigrala i SRS,dodajući da je ta stranka trebala biti zabranjena, a njen šef na duži period u zatvoru.  

(BILSV, 13. 04. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook