Čanak: Promeniti Ustav

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 11. 12. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Promeniti Ustav

SUBOTICA – Nema mnogo manevarskog prostora za promene Statuta Vojvodine, jer šta god da se napiše u Statutu, to će biti odbačeno, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

Gostujući na subotičkoj Ju Eko televiziji, Čanak je izjavio da je pitanje Statuta pitanje odnosa u vladajućoj strukturi.
– Lično mislim da tu ne može ništa da se uradi, ne može se ono što je nakrivo napravljeno, a to je ovaj aktuelni Ustav Srbije, iz toga ništa pametno i korisno ne može da se napravi. Taj Ustav mora da se promeni i to tako da Vojvodina u njemu dobije tačno precizirano mesto i tačno precizirane nadležnost – rekao je Čanak.
U suprotnom, Čanak ne vidi kako drugačije da se bori, nego “nastaviti na fonu traganja za istinom u međunarodnim institucijama”.
Komentarišući mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u martu iduće, Čanak je rekao da su oni veoma mogući, ali i da ne zna da li će biti i pokrajinskih.
Lider LSV je ocenio i da su republički izbori mogući, jer Aleksandar Vučić mora da valorizuje svoj rejting.
– Rejting mu neće rasti, to ide do neke mere, a onda staje. Ovoga trenutka, ja lično mislim da je razborito da budu neki izbori – rekao je Čanak.
On je dodao da ne bi vezivao rezultate lokalnih izbora u Vojvodini sa mogućim rezultatima pokrajinskih izbora, jer smatra da sve lokalne samouprave u kojima su održani izbori u proteklih nekoliko meseci predstavljaju izborne jedinice gde sadašnja vladajuća struktura na pokrajinskom nivou nije dobijala značajan broj glasova.
– Činjenica je da je Demokratska stranka duboko potresana skandalima i problemima i činjenica je da će dobiti na svakim sledećim izborima mnogo manje nego što je dobijala do sad. Koliko manje - to ne znam – rekao je Čanak. On je dodao da sadašnji izborni sistem u pokrajini može da se obije o glavu svima njima.
– Činjenica da je drugačiji, da pola ide na većinski, a pola na proporcionalni, znači da vrlo lako može da se desi da sutra, kao što je Demokratska stranka sa malo više glasova od Lige dobila šest puta više, isto tako može da se desi da ne dobije i da dođemo u poziciju da u drugim krugovima većinskih izbora pobedi neko drugi i da na istom tom principu, sa 250.000 glasova, Srpska napredna stranka dobije apsolutnu vlast u pokrajini – rekao je Čanak.

(BILSV, 11. 12. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook