Da li je Mrkonjić skoro putovao vozom?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 04. 2013. | Komentara: 0

Da li je Mrkonjić skoro putovao vozom?

NOVI SAD - Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić upitao je danas ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da li je u skorije vreme putovao vozom, na primer, od Šida do Novog Sada.

LSV
 
Voz od Subotice do Beograda danas sporiji nego 1926.
 
On je u delu sednice namenjenom za postavljanje poslaničkih pitanja istakao da, da je upoznat sa pravim podacima, ministar Mrkonjić ne bi izjavljivao da bi, „ukoliko bi Vojvodina imala svoje železničko transportno preduzeće, kao što je imala nekad, to dovelo do otcepljenja Vojvodine“ i da „on to neće ni dozvoliti“.
 
- Dok je Vojvodina imala svoje železničko transportno preduzeće, u njemu je bilo 44 elektrolokomotive, 10 elektromotornih vozova, 94 dizel lokomotive, 67 šinobusa, 161 putnička kola sa 17 hiljada sedišta i 6.000 teretnih vagona. Vojvodina, kada je ulazila u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, unela je, kao miraz, 2.250 kilometara pruge. Danas voz od Subotice do Beograda saobraća sporije nego što je saobraćao 1926. godine, a prosečna brzina vozova u Srbiji je 40 kilometara na sat. Što znači da se Franc Jozef brže vozio vozom nego što se danas, ako bi to pokušao, vozi gospodin Mrkonjić - istakao je Stojšić.  
 
Autonomna pokrajina nije isto što i lokalna samouprava
 
Stojšić je upitao direktora AD „Železnica Srbije“ da li je ikada pročitao Ustav.
 
- Gospodin Simonović je rekao da Vojvodina ne može imati svoje železničko transportno preduzeće, jer je to isto kao kada bi svaka lokalna samouprava želela da ima svoje. U Ustavu lepo piše da je Vojvodina Autonomna Pokrajina u sastavu Republike Srbije, te samim tim nije isto što i lokalna samouprava - ukazao je poslanik LSV u Narodnoj skupštini.
 
Stojšić je istakao da zabrinjava što se na svaki pokušaj pokrajinske administracije i pokrajinske vlade, u pravcu bilo kakve decentralizacije, pa čak i nečega što je železnički saobraćaj, uvek vrlo lako okrene etiketiranju.
 
- Nadam se da informacije, koje objavljuju na pojedinim portalima, nisu tačne. A to je da će Železnice Srbije uskoro preći na julijanski kalendar kako bi anulirale sva kašnjenja. Zato se velika sredstva ulažu u taj sektor i siguran sam da je to nešto što će, poput pravilnika o mleku, dati velike rezultate, jer bi se na taj način, konačno, Železnice dovele u red. Umesto da se pristupi ozbiljnijim reformama i možda po prvi put uzme u razmatranje ono što pokrajinska administracija predlaže već duže vreme, a to je da se Vojvodini vrati nadležnost, makar u oblasti železničkog transporta - zaključio je Đorđe Stojšić.
 
(BILSV, 04.04.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook