Da odgovaraju svi inspiratori, nalogodavci i izvršioci zločina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 14. 12. 2012. | Komentara: 0

Da odgovaraju svi inspiratori, nalogodavci i izvršioci zločina

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas Deklaraciju o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji, koju je usvojila Skupština AP Vojvodine, a potpredsednik pokrajinskog parlamenta Dušan Jakovljev istakao je tokom rasprave da se LSV zalaže za to da na videlo mora da izađe puna istina o zločinima na teritoriji bivše SFRJ.

LSV

On je istakao da Liga u ovoj deklaraciji vidi prizanje zanačaja AP Vojvodine, njene skupštine i odluka i dokumenata koje je donela, i kao spremnost da se nastavi sa radom na tragu rezolucija i deklaracija koje je ta skupština donela 2003. godine.  
– Mi smo čvrsto na stavu da svi počinioci, svi inspiratori, svi nalogodavci ovih zločina i ovih užasa kojih se svi sećamo, moraju da budu kažnjeni. Da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, ja ne bih brinuo o tome da će ova deklaracija ostaviti posledice.  Ovako moram, bez ikakve želje da politizujem, da ponovo kažem - govorimo o nečemu što pitanje je da li bi izdržalo procenu ustavnosti, a ne govorimo o nečemu što bi bilo mnogo važnije a to je ustavni položaj Vojvodine – naveo je Jakovljev. On je upozorio i da Liga socijaldemokrata Vojvodine insistirala na osudi svih zločina i pre poslednjih odluka Haškog tribiunala, koje su poljuljale veru u međunarodnu pravdu svojim, očigledno nepravednim, presudama.

Neprihvatljiva bez intervencije

Dušan Jakovljev je dodao da Liga socijaldemokrata Vojvodine potpuno podržava stav da Srbi imaju pravo na pravdu, kao i svi pripadnici svake druge etničke grupe i svako ljudsko biće, zbog čega je pozdravio intervenciju Vlade AP Vojvodine na predloženu deklaraciju, kojom je predviđeno da se njome osude zločini nad svim nevinim žrtvama, a ne samo nad srpskim.
– Bez te intervencije, ova deklaracija bi mogla da se posmatra manje ili više zlonamerno. Ruku na srce, i kao jedan potpuno suvišni test iz patriotizma. Suvišni i nepotrebni test, jer patriotizam i rodoljublje u Vojvodini nikada nisu bili, danas nisu i nikada neće biti upitni. Mi vidimo ovu deklaraciju, želimo da je vidimo kao jedan korak ka univerzalnim dokumentima koje smo 2003. godine donosili. Vidimo je kao korak ka većim ovlašćenjima ove skupštine – rekao je Jakovljev. Dodao je da bi skupština imala obavezu da se izjasni i u slučaju da je bila samo jedna žrtva, a kao što je to zapravo bilo - hiljade i hiljade nevino stradalih, ubijenih, prognanih i trajno unesrećenih.  

Čime se skupština ne bavi

Jakovljev, koji je i predsednik Političkog saveta LSV, ukazao je i na to da Skupština AP Vojvodine, kao i Skupština AP Kosova i Metohije, prema članu 177. važećeg Ustava Republike Srbije, nemaju ustavna ovlašćenja da se bave pitanjima koja su u nadležnosti Republike Srbije, kao i da prema članu 183. tog Ustava pokrajine nemaju ustavna ovlašćenja da se bave zločinima počinjenim na teritoriji AP, Republike Srbije, a pogotovo ne onim počinjenim u inostranstvu.  
– Ne mogu, a da se ovom prilikom ne setim kako se insistiralo na specifičnom čitanju Ustava koje je Vojvodini i ovoj administraciji zabranilo da pomaže trudniucama, majkama koje rode drugo, treće dete, trojke ili četvorke; kako smo se odnosili prema 30 puta ponovljenoj inicijativi da se građani AP Vojvodine obeštete kad je u pitanju prodaja NIS-a. To su neke stvari kojima bi ova skupština trebalo da se bavi – istakao je Jakovljev.  
 
(BILSV, 14. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook