Đaci žele da uče o reproduktivnom zdravlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 04. 06. 2013. | Komentara: 0

Đaci žele da uče o reproduktivnom zdravlju

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je danas da je interesovanje za uvođenje zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju sve veće i da se javljaju direktori škola, jer đaci traže da pohađaju ovaj predmet sledeće godine.

LSV

Posebna pažnja posvećena dečacima


Ona je gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine istakla da će 1.200 učenika drugog razreda, u 40 odeljenja pet vojvođanskih gimnazija i pet srednjih stručnih škola pohađati predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju. Kako je rekla, đaci će ovaj predmet slušati kao vannastavni. Udžbenik, koji je gotov, pisali su članovi stručne radne grupe Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu - ginekolozi, urolozi, epidemiolozi, psiholozi i podeljen je na nekoliko poglavlja.

- Naročito smo obratili pažnju na dečake. Kada pomenete reproduktivno zdavlje, svi pomisle na devojčice, na neželjenu trudnoću i na kontracepciju, a urološki problemi dečaka kao da ne postoje. Takođe, prvi deo udžbenika je jako bitan, jer se odnosi na ljudska prava i slobode, rodna prava, na polna prava, seksualna prava. Taj deo je posvećen osvešćivanju i podizanju nivoa svesti dece - kako da se odnose ne samo sami prema sebi, nego jedni prema drugima i prema drugačijima - ukazala je Čobanu.

Prema njenim rečima, važan deo budućeg udžbenika zdravstvenog vaspitanja su i polnoprenosive bolesti o kojima su anketirani đaci malo znali. Učenici su znali da ta oboljenja postoje i da su opasna, ali nisu znali kako se prenose, tretiraju...

Edukacija potrebna još u predškolskom uzrastu

Čobanu je napomenula da će nakon godinu dana biti urađena analiza, da bi se utvrdili postignuti efekti. Ako budu onakvi kakve očekuju, kako ističe, biće predloženo prvo Vladi i Skupštini AP Vojvodine, pa će onda i pokrajinska skupština predložili Skupštini Srbije izmenu resornog obrazovnog zakona ne bi li se ovaj predmet i na nivou cele zemlje uvedo kao izborni predmet.

Pokrajinska sekretarka je istakla i da su česta pitanja koliko košta uvođenje novog predmeta u obrazovni sistem, naglašavajući da je za državu najjeftinije ulaganje u prevenciju, smanjenje rizika, smanjenje posledica.

Marinika Čobanu je dodala i da je iskustvo drugih zemalja pokazalo da je najbolje početi sa edukacijom o reproduktivnom zdravlju već u predškolskom uzrastu, u četvrtoj godini, u skladu sa njihovim razumevanjem. Edukaciju bi onda trebalo nastaviti u osnovnoj školi i tokom celog školovanja.

(BILSV, 04.06.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook