Dačić da shvati da brzina pristupa EU zavisi od nas

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 04. 06. 2017. | Komentara: 0

Dačić da shvati da brzina pristupa EU zavisi od nas

Novi Sad, 04. jun 2017 - Liga socijademokrata Vojvodine smatra da izjava v.d. premijera i ministra inostranih poslova Ivice Dačića da građani Srbije sve više gube poverenje u pristupni proces Srbije Evropskoj uniji predstavlja jasan signal da Vlada Srbije nema jasnu strategiju u procesu evropskih integracija.

LSV

Nedostatak jasne strategije vidljiv je na svakom koraku, a za to je najmanji krivac Evropska unija.

Činjenica da je Srbija do sada otvorila samo osam poglavlja u pregovorima o pristupanju, a na primer Crna Gora čak dvadeset i šest, govori da je moguć i ozbiljniji pristup evropskim integracijama.

Najava ministra Dačića da će Srbija ovim tempom sva poglavlja zatvoriti za deset godina veoma je optimistična, a LSV smatra da će, ako se nastavi politika „'korak napred/korak nazad“, Srbija ostati jedina država Balkana koja neće ni ući u Evropsku uniju.

Stalno isticanje da je Evropska unije spoljnopolitički prioritet Srbije je poprilično neutemeljna, jer je svaki dan vidljivo lutanje Srbije.

To lutanje najjasnije se uočava u neusaglašenosti spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom po pitanju odnosa prema Ruskoj federaciji.

U tom pogledu poseban problem je famozni rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, a skandalozne izjave donedavnog predsednika Tomislava Nikolića ne doprinose dobrosusedskim odnosima na Balkanu.

Liga socijaldemorkata Vojvodine insistira na ubrzavanju evropskog puta Srbije, a to je moguće samo ako se zauzme jasniji kurs u pravcu integracija.

Evropska unija je sistem koji nije savršen, ali je članstvo u tom sistemu prilika da Srbija najzad postane država vladavine prava, koja će biti garantovana u snažnim institucijama.

Evropska unija je i garant dobrih odnosa u regionu. Suprotno od Evropske unije stoje nesigurnost, vladavina nepravde i loši odnosi u regionu.

Izbor je na nama! Brzinu pristupanja određujemo mi, a ne evropska administracija.


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook