Decentralizacija Zrenjanina još nije počela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Decentralizacija Zrenjanina još nije počela

ZRENJANIN: Prošlo je pola godine od junske sednice Skupštine grada Zrenjanina, na kojoj je odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton predložio decentralizaciju Zrenjanina i formiranje gradskih opština. Marton je tom prilikom rekao da bi trebalo sastaviti radnu grupu koja bi do septembra razmotrila sve mogućnosti ali, iako su predstavnici lokalne vlasti podržali predlog o decentralizaciji, ni na izmaku godine nisu povučeni nikakvi konkretni potezi u tom pravcu, piše današnji Dnevnik.

marton

Iz gradske vlasti, pak, stižu uveravanja da se nije odustalo od ideje i da će radna grupa biti formirana uskoro.

- Rešenja vezana za formiranje gradskih opština nisu uniformna i ova oblast je poprilično specifična. U Zrenjaninu je velik problem rasprostranjenost grada. Površinski smo jedna od najvećih teritorijalnih jedinica u Srbiji i postoje naseljena mesta koja su veoma udaljena od administrativnog centra grada. To otežava svakodnevne aktivnosti mnogim našim sugrađanima - objašnjava Marton.

Udaljenost nekih mesta je, kako navodi, i do 30 kilometara od Gradske kuće u Zrenjaninu, a to je mnogo. Stoga bi, smatra on, kroz dobro sačinjen sistem decentralizacije, meštani Perleza, Tomaševca, Čente, Farkaždina i drugih sela mogli biti u ravnopravnom položaju sa žiteljima gradskih mesnih zajednica.

- Rano je govoriti o konačnim rešenjima, jer komisija mora da izađe sa konkretnim predlozima o podeli na gradske opštine i njihovom teritorijalnom rasporedu. Svoj stav moraju da iznesu i mesne zajednice, čime bi se stvorila jasna slika u kom pravcu bi trebalo ići. Ideja je puno, mnoge su i javno iznošene, između ostalog i da Melenci i Perlez budu opštine - ističe Aleksandar Marton.

Komisiju bi, po mišljenju odbornika LSV, trebalo da čine predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Skupštini grada, a do rešenja bi se stiglo konsenzusom. Presudnu reč mogli bi da imaju i nadležni za finansije grada, zbog čega je neophodno i njihovo učešće u komisijskoj analizi.

- Pitanje zaposlenih u gradskim opštinama može biti rešeno jasnom reorganizacijom poslova u Gradskoj upravi Zrenjanina. Novih radnika ne sme biti i to mora biti jasan stav - poručuje Marton.

(BILSV, 23.12.2014)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook