Deklaracija da bude uvod u sistemska rešenja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 23. 04. 2013. | Komentara: 0

Deklaracija da bude uvod u sistemska rešenja

ZRENJANIN – Poslednja dešavanja u vezi sa Deklaracijom o pravima AP Vojvodine govore da mnogi još nisu raskrstili sa teškim vremenima devedesetih godina i da im je blizak takav politički okvir, ocenio je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Aleksandar Marton  i dodao da su teške reči, uvrede i pretnje smrću podsetile na 1991. godinu i tadašnju atmosferu mržnje i straha.

LSV

On je na konferenciji za novinare istakao da su ligaši i ligašice oduvek govorili da je Vojvodina deo Srbije, te da će tako ostati i ubuduće. Međutim, dodao je Marton, neophodno je da se Vojvodina poštuje, kako bi se u njoj bolje živelo, upitavši istovremeno ko sme da bude protiv boljeg života građana i građanki.
– Smatram da je neopravdano govoriti o separatizmu u Vojvodini. Nije separatizam borba za bolji položaj pokrajine u kojoj se živi, za njeno finasiranje, za njenu imovinu, za njena bogatstva – rekao je Marton. Poslanik LSV je istakao da je Deklaracija, koju je predložio Bojan Pajtić, zakasnela i da se trebala naći pred poslanicima Skupštine APV kada je na dvodnevnom referendumu za potvrđivanje Ustava Srbije Vojvodina u velikoj meri ograničena u ostvarivanju svojih prava i nadležnosti.
– Tada nas nisu slušali mnogi vojvođanski političari, ali jesu građani. Ubedljiva većina stanovnika Vojvodine je bojkotovala takav Ustav. Iako je Deklaracija zakasnela, ipak ćemo je podržati, jer su njene namere da Vojvodina, kao sastavni deo Srbije, dobije bolji  položaj u našoj državi – rekao je Aleksandar Marton. Naveo je i da se nada da to neće biti samo jedan kamen u mozaiku, do sada slabe borbe za jačanje ingerencija autonomne Vojvodine, nego da će to biti uvod  u sistemska rešenja u Srbiji, koja će, kako je rekao, podrazumevati promenu Ustava, jačanje pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava, te sveobuhvatni proces decentralizacije države.

(BILSV, 23. 04. 2013.)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook