Deklaracija je sada mnogo preciznija i konkretnija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 20. 05. 2013. | Komentara: 0

Deklaracija je sada mnogo preciznija i konkretnija

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer smatra da je Deklaracija, nakon prihvatanja šest amandmana umnogome preciznija i konkretnija, a njena politička poruka dovoljno jasna, te da nema mesta tumačenjima poput onih koja su u proteklih mesec dana služila za dizanje tenzije u Republici Srbiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, potvrdio je predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini APV Branislav Bogaroški.

LSV

Tokom skupštinske rasprave, Bogaroški je naveo da Liga ovu Deklaraciju shvata i kao poziv da se poštuju Ustav i zakon Republike Srbije, u delu koji se tiče prava i obaveza AP Vojvodine, ali istovremeno i kao pruženu ruku od strane pokrajinske adminstracije i nesumnjivo  izraženu spremnost da se kroz razgovor nađu rešenja za ona pitanja koja su trenutno sporna između Republike i Pokrajine.

Rešavanje problema razgovorima

Iako AP Vojvodina, prema Ustavu Republike Srbije, ima pravo da zaštiti svoje interese putem ustavne žalbe i inicijative za ocenu ustavnosti, Bogaroški je ocenio da je celishodnije da se putem ove Deklaracije ukaže na problem i pozove na poštovanje Ustava i zakona, kao i na razgovor o tim temama, da bi se izbeglo korišćenje navedenih pravnih sredstava koja su Vojvodini prema Ustavu na raspolaganju.
– Predloženim tekstom zauzet je jedan principijelan stav po pitanju ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine,  jer deklaracija ne ukazuje samo na probleme koji su nastali posle 2012. godine ili u toku 2012. godine, već se ističu sva nepoštovanja ustava i zakona, počevši od 31. 12. 2008. godine, kada su istekli rokovi iz ustavnog zakona za usaglašavanje položaja AP Vojvodine sa Ustavom Republike Srbije – ukazao je Bogaroški.

Nesporan datum iz amanadmana LSV

Bogaroški je raspravu iskoristio i da obrazloži amandman LSV, koji je prethodnih dana izazvao burna reagovanja, navodeći da je on bio neophodan kako bi se ispravile nepreciznosti iz prvobitno predloženog stava 2. predloga deklaracije. Zbog toga on ističe da se LSV pozvala na Skupštinu izaslanika naroda Vojvodine, održanu 30 . i 31. jula 1945. godine  u Novom Sadu, kao datuma koji ne bi smeo da bude sporan.
– Tada je doneta odluka da Vojvodina uđe, kao autonomna pokrajina, u sastav Republike Srbije, voljom svih njenih naroda. Ovu odluku o prisajedinjenju AP Vojvodine Srbiji, 7. avgusta 1945. prihvatio je  jednoglasno i AVNOJ na svom trećem zasedanju, koji je tog dana i prerastao u Privremenu narodnu skupštinu Demokratske federativne Jugoslavije, čime je odluka Izaslanika naroda Vojvodine postala i pravno validna. 28. avgusta 1945. godine predsedništvo Narodne skupštine Srbije, koje je proizašlo iz Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije, potvrdilo je priključenje autonomne Vojvodine Republici Srbiji, čime je ceo pravni postupak okončan i čime je  još jedanput potvrđen i legalitet i legitimitet navedene skupštine. Time je, faktički i pravno, obnovljena veza između autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, ali ovog puta nedvosmisleno: Vojvodine kao autnomne pokrajine u sastavu Republike Srbije – istakao je Bogaroški. Dodao je da pozivanje na tu skupštinu ni u kom slučaju ne umanjuje značaj svih ostalih istorijskih događaja koji su uticali na istoriju Vojvodine i pratili razvoj ideja  autonomije Vojvodine, ali da je upravo ta skupština najdecidnije postavila pitanje Vojvodine onako kako se danas posmatra.

Vrednosni sistem antifašizma

Bogaroški je ukazao da Vojvodstvo srpsko iz 19. veka i Velika narodna skupština iz 1918. godine imaju svoj nesumnjiv istorijski značaj i jasnu istorijsku poruku, svaka u skladu sa svojim vremenom i sa vrednosnim sistemom koji je tada bio preovlađujući.
– Mi na ovaj način ne ukazujemo samo na jednu istorijsku činjenicu koja je nesporna i prihvaćena, nego  na ova način pokušavamo da ukažemo i na vrednosni sistem iz kojeg je autonomna pokrajina Vojvodina nastala, a koji  proizilazi iz antifašizma – naveo je Bogaroški. Dodao je da je reč o vrednosnom sistemu na kojem se zasniva i Evropska unija, kojoj mi kao društvo stremimo.
– Ne može se osporiti legitimitet skupštine iz 1945. godine, a da se u isto vreme ne osporava i legitimitet narodne sklupštine iz 1918. godine. Ova skupština je rezultat ishoda Drugog svetskog rata, učešća Jugoslavije, učešća Srbije u pobedi nad fašizmom. Kao što je 1918. godina rezultat učešća Kraljevine Srbije na strani pobednica u Prvom svetskom ratu. I sama Republika Srbija svoju državnost jednim delom zasniva na odlukama Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije – rekao je Bogaroški dodajući da ta skupština označena kao nosilac suvereniteta naroda i države Srbije, što je danas nesporna činjenica u istorijografiji.
– Osporiti nju i njene odluke, znači dovesti u pitanje ceo pravni poredak Republike Srbije i samo njeno konstituisanje kao države – istakao je Bogaroški. On je rekao i da dovođenje Skupštine izaslanika naroda Vojvodine u kontekst vojne uprave, kao što se moglo čuti ovih dana, govori ili o zloj nameri ili nepoznavanju činjenica, podsetivši da je vojna uprava na teritoriji Vojvodine ustanovljena oktobra 1944. godine, a okončana 15. februara 1945. godine - pet meseci pre održavanja Skupštine izaslanika naroda Vojvodine.

Nikoliću nije sporan datum

Branislav Bogaroški je, u replici šefu poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igoru Miroviću, koji je osporavao istorijsku utemeljenost datuma navedenog u amandmanu LSV i nedemokratičnost te skupštine, istakao da se tadašnja skupština ne može posmatrati u skladu sa demokratskim procedurama iz 21. veka. Takođe, podsetio ga je na prošlogodišnji govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića iz Skupštine AP Vojvodine, povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. godine:
„Danas se sa ponosom sećamo istorije Vojvodine, slaveći obeležavamo njeno trajanje u vreme i neposredno posle sloma Habsburške monarhije, u Kraljevini Srbiji, Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, u Jugoslavijama. Danas sa radošću govorimo i o Vojvodini naših dana, delu Srbije sa autonomijom koju su joj obezbedili svi građani Srbije, glasajući za važeći Ustav.
Povod su dva prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Prvo, koje je izvršeno odlukom Velike narodne skupštine 25. novembra 1918. godine i drugo, koje je izvršeno 31. jula 1945. godine, odlukom Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, kada joj je vraćeno divno ime Vojvodina” kraj citata, predsednik Srbije Tomislav Nikolić 25. novembra 2012. godine u ovom domu – zaključio je Bogaroški, uz apaluz u sali.

(BILSV, 20. 05. 2013.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook