Državni organi da utvrde razloge zabrane ulaska u Rusiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 29. 03. 2014. | Komentara: 0

Državni organi da utvrde razloge zabrane ulaska u Rusiju

BEOGRAD – Današnja “Politika” je objavila, a vest preneli brojni portali, da je članu stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Bojanu Kostrešu zabranjen ulazak u Rusku Federaciju do 2017. godine.

LSV

Kostreš je kao narodni poslanik, učestvovao 26. i 27. marta 2014. godine na 43. sednici Odbora za pravna i politička pitanja PS CES u Moskvi.
Na pitanje zašto ga je Rusija proglasila „personom non grata“ Bojan Kostreš, koji se još nalazi u inostranstvu, za Politiku je kratko odgovorio:
– Čudno mi je da neko bude proglašen nepoželjnom osobom u ruskoj Federaciji zato što brani interese zemlje i svoja politička ubeđenja. Tražio sam da naši državni organi utvrde prave razloge za to.

Nepoznat razlog

Kostreš, koji je i zamenik predsednika LSV, kaže da mu nije jasno koji je propis prekršio, jer mu to niko nije objasnio.
– Ja sam tamo išao kao predstavnik Srbije, i to po istoj proceduri kao i ostali, ali je jedino samnom bio problem. Ako sam i prekršio neki ruski zakon, nekada davno u prošlosti, to bi mi verovatno rekli tada kada sam prekršio. Ja sam zadnji put bio u Rusiji 2010. a pre toga 2007. Ne bi valjda čekali četiri godine da mi to kažu. Pri izlasku iz zemlje, policajac koji mi je to sve uručio, na pitanje da li sam prekršio neki zakon rekao je da za vreme boravka u Rusiji nisam prekršio ni jedan zakon. Tako da ja ne znam kako sam mogao jedini od sedam delegacija da prekršim ruske imigracione zakone. Ako sam prekršio, ja se izvinjavam, ali su mogli da mi kažu šta sam prekršio i kada – objašnjava Kostreš.
– Nakon što su mi uzeli pasoš na izlasku iz zemlje, stavili su me uza zid, fotografisali, tražili da potpišem neka dokumenta i ispratili u međunarodnu zonu na aerodromu. Znali su da dolazim i da sam ranije bio u bilo kakvom problemu, mogli su da kažu – naglasio je Kostreš.

Žalba u ponedeljak


Kostreš je agenciji Beta rekao i da će u ponedeljak podneti žalbu na tu odluku ambasadi Rusije ili nadležnoj instituciji. Objasnio je da su ga na povratku iz Rusije zaustavili i da je prošao određenu proceduru, slikanje, popounjavanje formulara, ali da su policajci rekli da nisu nadležni da mu daju bilo kakve informacije, osim da nije napravio nikakav prekršaj.  Dodao je da su potom u ambasadi Rusije potvrdili da je prekršio "određene propise imigracionih zakona".
– Moguće je da je problem nastao zbog mojih političkih opredeljenja, koja sam zastupao i na sastanku u Rusiji, ali nije u redu da se od mene pravi nekakav kriminalac, a da ja pri tom ne znam zašto – kazao je Kostreš. Dodao je da mu je rečeno da ako do 2017. godine pokuša da uđe u tu zemlju, da će biti "zadržan".

(BILSV, 29. 03. 2014)
 



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook