DS deklaracijom napravio faul, a LSV nije ni konsultovao

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 10. 04. 2013. | Komentara: 0

DS deklaracijom napravio faul, a LSV nije ni konsultovao

NOVI SAD - Ne vidim razloga da bude vanrednih izbora u AP Vojvodini, iz prostog razloga što su građanke i građani Vojvodine na majskim izborima vrlo jasno rekli koji su njihovi ciljevi i koga oni vide kao nekog ko treba da vodi AP Vojvodinu - izjavio je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

LSV

Nikolić da se izvini ili da dokaže svoje tvrdnje

On je gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine rekao da u četvorogodišnjem mandatu, kad je u pitanju popularnost stranaka i političara, uvek može da se dođe do određenih padova i uspona i da to ne znači da svaki put treba da bude novih izbora. Naglasio je da ga brine nametanje teze da dolazi separatizam u Vojvodinu, pa će on sad biti zaustavljen.

- Ako postoji separatizam u Vojvodini, onda ovoga momenta Vlada Republike Srbije mora da pošalje policiju u Vojvodinu i da pohapsi sve separatiste, na čelu sa svim članovima pokrajinske Vlade i na čelu sa svim političkim liderima koji su rekli da će podržati ovu deklaraciju. Dakle, mit o separatizmu je samo izgovor da se napravi jedan politički performans koji za cilj ima izazivanje vanrednih parlamentarnih izbora - ukazao je Kostreš.

On je naveo da je donošenje deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine legitiman politički stav, kao i zahtev za vanrednim izborima i najavljeni miting protiv deklaracije pred Vladom AP Vojvodine, ali da je potrebno govoriti jasnim rečenicama i kazati kako stvari zaista stoje. Kostreš je istakao i da hapšenje nekoliko čelnika Razvojne banke Vojvodine nije prijatna situacija i podsetio na nedavnu izjavu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića koji je rekao da deklaracija treba da bude pokušaj da Vlada Vojvodine, koja je inače činila kriminalna dela, skrene pažnju na drugu stranu.

- Ja nemam te informacije, ali ako postoji kriminalni deo u Vladi Vojvodine, u nekim institucijama Vlade Vojvodine, ako su to radili pojedinci ili organizovane grupe, mi molimo Vladu Republike Srbije da preduzme sve mere i da pohapsi sve te ljude. Ali nemojte praviti stalno tenzije oko toga: lopovi, separatisti, lopovi. Separatizam je Ustavom zabranjen, neka reaguje Vlada i policija. Ako ima lopova, evo ja ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine molim i predsednika Republike i Vladu Republike Srbije i nadležne organe da već jednom pohapse te lopove, da ih stave iza rešetaka i da vidimo  posle šta ćemo sa tim da radimo - naglasio je zamenik predsednika LSV.

On je ocenio i da je Tomislav Nikolić zlurado rekao „takozvana Vlada Vojvodine“ i napomenuo da predsednik Republike Srbije ne sme tako da se ponaša.

- On je na toj konferenciji za novinare rekao nekoliko stvari koje su po meni nedopustive i koje bi morale da imaju neku reakciju. Prvo, rekao je takozvana Vlada Vojvodine, takozvani premijer. Drugo, on je tu Vladu nazvao kriminalizovanom ili kriminalnom. Znači, on mora da se ili izvini ili da dokaže to što je rekao. Predsednik Republike mora da bude onaj koji štiti Ustav, a ne koji ga ruši - ukazao je Kostreš.

Poslanici SNS, SPS i DSS mogu da podnesu amandmane

On je ocenio da najavljeni miting protiv deklaracije, ukoliko ostane protestni skup, neće biti problematičan, ali je dodao da ako je to „Jogurt revolucija“, onda je reč o nasilnom pokušaju promene volje građana i stvaranju tenzija. Ocenio je da ovakav način komunikacije u Vojvodini nije u duhu evropskih vrednosti.

- SNS, SPS i DSS imaju svoje poslanike u Skupštini AP Vojvodine i mogli su da podnesu amandmane na predloženu deklaraciju i na taj način daju predloge za njenu promenu. Kao što je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor pokušao da postigne jedan unutarskupštinski konsenzus, vezano za najmanji mogući sadržalac, oko  zakona o finansiranja Vojvodine - kazao je on i dodao da je sve što utvrđuje ili povećava nadležnosti Vojvodine za LSV važno.

Bojan Kostreš je napomenuo da je dan kada je deklaracija o Vojvodini stavljena na dnevni red „jedan vrlo amaterski potez koji će nas sve skupo koštati“.

- Skupo će nas koštati jer mi sada moramo da vodimo računa da li u Vojvodini ima separatizma ili nema. A nema ga. I da li u Vojvodini ima kriminala ili nema. Još jednom kažem, ako ga ima, neka ih pohapse. Zašto to liči na Jogurt revoluciju? Sećate se kad je bila prošla Jogurt revolucija? „Oj Srbijo iz tri dela ponovo ćeš biti cela“, kada je Kosovo bilo aktuelno. Tada je parolom da se napravi jedinstvena Srbija  u kojoj će svi živeti po švedskom standardu srušena vojvođanska administracija. Istu imamo situaciju sada - ukazao je on.

Istakao je da je sam potez podnošenja deklaracije narušio odnose i unutar koalicije i van nje.

- Dali smo našim političkim neistomišljenicima da na nekim stvarima, koje su uzgred netačne, da na tome prave političku kampanju i zaustavljen je proces pisanja zakona o finansiranju. Znači, na više strana je ovaj potez bio štetan i najmanji problem je šta u toj deklaraciji piše. Da nisu ovakve političke okolnosit, ja sam siguran da bi čak i poslanici ovih partija koje će prekosutra mitingovati pred Vladom Vojvodine mogli da podrže deklaraciju, i da nisu osetili politički momenat da to mogu da upotrebe za svoje legitimne političke ciljeve - kazao je Kostreš.

Govoreći o bezbednosti za vreme mitinga, napomenuo je da veruje da Srbija više nikad neće doći u situaciju da se pale ambasade, kojih, doduše, nema u Novom Sadu, ali je naglasio da su organizatori i država dužni da obezbede mir, javni red i bezbednost za sve.


LSV nije konsultovana oko deklaracije

Zamenik predsednika LSV je istakao da Liga podržava tekst deklaracije, podržava činjenicu da Vojvodina ima pravo da zaštiti svoje ustavne interese i da to nije pitanje smene „nekoliko direktora“ kao što se u javnosti predstavlja.

- Najmanji je problem ko će biti direktor. Nego je u pitanju je to što Vojvodina nema Ustavom zagarantovana prava u ovom momentu, za šta nije kriva samo ova Vlada, kriva je i pethodna Vlada. I ceo problem vezan za vojvođansku autonomiju i ova šizofrena situacija u kojoj se nalazimo danas, nastala je 2006. godine kada se odustalo  od platforme Izvršnog veća i kada je preko noći izmišljeno sedam posto kao rezultat. Onda je tih sedam posto proglašeno pobedom, pa je napravljena vojvođanska Razvojna banka i Fond za kapitalna ulaganja, kao instrumenti funkcionalne autonomije, i onda su ti instrumenti zloupotrebljeni. I sada neko pokušava da kaže da zbog određene grupe pojedinaca koji su navodno, pošto još nije dokazano, zloupotrebili to, treba da se ukine autonomija Vojvodine - ukazao je Bojan Kostreš.

On je dodao da je problem nastao što su, kako je rekao, demokrate napravile faul, ušle u ofsajd i sada to naprednjaci koriste u želji da sruše vojvođansku vladu. Ponovio je da LSV, kao koalicioni partner Demokratske stranke, nije konsultovana u izradi deklaracije i ocenio da je to potpuno nekorektno ponašanje.

- Meni ni dan danas nije jasno šta su pisci ovog teksta hteli da postignu. Da li je Vojvodina u problemu, jeste. Da li ustavne nadležnosti Vojvodine nisu iskorištene u punom kapacitetu, tačno je. Ne samo zahvaljujući aktuelnoj Vladi, nego zahvaljujući i prethodnoj. Dakle to jeste sve tačno. Da li je amaterski potez to što je tog momenta napravljena ta deklaracija, tačno je. Da li je ovo pokušaj Srpske napredne stranke da legitimnim sredstvima sruši Vladu Vojvodine i izazove nove izbore, jer novi izbori njima odgovaraju? I to je tačno - kazao je Kostreš i dodao da je danas po prvi put održan sastanak na temu deklaracije o Vojvodini.

Naglasio je i da će Liga svaki put kada se na dnevnom redu Vlade AP Vojvodine, Skupštine AP Vojvodine i Skupštine Srbije nađe neki dokument koji utvrđuje zagarantovana prava Vojvodine, ili ih povećava, za to glasati.

Sa DS-om moramo razgovarati o budućoj saradnji

Odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi LSV i DS, Kostreš je rekao da su oni u poslednje vreme čudni.

- Kada neko uzme jedno od najvidljivijih osoba iz vaše stranke i prevede je u svoju stranku, a da vam to ne najavi, to nije prijateljski gest. Drugo, ja ne razumem odnos da neko povlači ovakve poteze kakve povlači, a da o tome ne razgovara sa vama. Danas je prvi put uspostavljen kontakt i LSV će razmisliti o budućoj saradnji. Nama Demokratska stranka jeste prirodni partner. To znači da se oko sistema vrednosti isto zalažu i ligaši i demokrate. Mi vidimo i Vojvodinu i Srbiju kao građanski uređenu državu gde su svi ljudi jednaki, bez obzira na veru, naciju, poreklo. Mi smatramo da Srbija treba da bude evropska država, da treba da nastavi sa evropskim integracijama - naveo je on.

Na pitanje da li će na bilo koji način preispitati te odnose i savez sa DS-om, zamenik predsednika LSV je istakao da je Liga spremna da sa sadašnjim koalicionim partnerima nastavi saradnju.

- Sigurno moramo o tome razgovarati, jer ovako više ne ide. Sada nije momenat za to, ali vrlo brzo ćemo morati da sednemo, da se pogledamo u oči i da porazgovaramo šta želimo da postignemo, kuda smo krenuli i kako do tog cilja želimo da stignemo. Da li ćemo ići zajedno, odvojeno - kazao je Kostreš.

Poredeći vojvođanske odbore DS i SNS, on je rekao da se Srpska napredna stranka, iako je nastala iz SRS, transformisala i približili su se vrednostima u koje ligaši veruju, da je uradila puno na ubrzanju pregovora sa Kosovom, ali da još nisu definisali svoj stav o autonomiji Vojvodine. S druge strane, on je napomenuo da dugogodišnja saradnja sa Demokratskom strankom govori o tome da DS duboko veruje u većinu stvari u koje veruje i Liga.

- SNS u Vojvodini još nije precizno, jasno stavila koordinate kako oni Ako kažu da je to u okviru Ustava, nama je ustavni okvir malo. DS nikako da se izjasni. Oni jedan dan pišu platformu, drugi dan usvajaju Ustav, jedan dan je sedam posto, drugi dan nije... Ne možemo sa njima da se zagovaramo. Ali, bar koketiraju sa time - kazao je Kostreš.

Da li će linč postati legitimno sredstvo
za politički obračun?

Zamenik predsednika LSV i predsednik poslaničke grupe Lige u Skupštini Srbije rekao je da nije dobio nikakve nove informacije o pretnjama koje su upućene njemu i narodnom poslaniku LSV Đorđu Stojšiću prošle sedmice. Ali je istakao da ova dva slučaja nisu problem, već činjenica da se više godina napadaju prostorije Lige, predsedniku i članovima se preti, a izostaje bilo kakva reakcija.

- Na preko 50 takvih situacija koje su se dogodile u više godina nije reagovano. Onda ja postavljam pitanje da li je to poziv na linč onih koji nisu politički mainstream i da li će država uraditi nešto da takve ljude zaštiti. U Beogradu su lepljeni plakati kojima se vređa i omalovažava predsednik Republike i na to niko ne reaguje. Imali smo spiskove nepodobnih NVO, napade na novinare... Ako se dozvoli takva jedna klima, onda je samo pitanje kada će linč postati legitimno sredstvo za politički obračun - rekao je Kostreš i dodao:

- Kada su razbijene kancelarije SNS u Kosovskoj Mitrovici, što je strašno, to je okarakterisano kao napad na Republiku Srbiju, a kada se razbiju Ligine kancelarije u Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čoki... onda to nije napad. Napad je i jedno i drugo. Takvom tipu razmišljanja se moramo organizovano suprotstaviti - istakao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i evropskim integracijama, Kostreš je podsetio da je prilikom sastanka predsednika LSV Nenada Čanaka, njega i premijera Srbije Ivice Dačića istaknuto da će Liga podržati svaki potez Vlade Republike Srbije koji vodi daljim integracijama. On je rekao i da odgovor Vlade da neće potpisati sporazum sa Prištinom, uz uslov da se hitno nastavi dijalog, nedovoljno dobro i da je to nedovoljno brzo nastavljanje evropskih integracija.

- Mi se ne nalazimo za pregovaračkim stolom, tako da nemamo detalja, sem onih koji su javnosti poznati. Nadamo se da će pregovarači vrlo brzo pronaći način da se dođe do rešenja, da se to potpiše i da nepovratno krenemo putem evropskih integracija - zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 10.04.2013)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook