Eksplozija u Novom Sadu liči na mafijaški obračun

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 27. 06. 2013. | Komentara: 0

Eksplozija u Novom Sadu liči na mafijaški obračun

NOVI SAD – Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Kravić pozvao je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da iz gradske vlasti izbaci „grupacije za koje se sumnja da su učestvovale u kriminalnim radnjama“.

LSV

Kravić je ukazao da se nikada se do sada nije dogodilo da gradski čelnici budu žrtve obračuna koji nedvosmisleno podsećaju na mafijaške obračune, kakav se dogodio danas u Novom Sadu, kada je bačena ručna bomba pod službeni automobil jednog od gradskih čelnika, Tomislava Bokana.   

On je rekao i da ne veruje da su u pozadini današnjeg napada na Bokana politički motivi.
– Kad je u pitanju politička pozadina, stvari se rešavaju na drugačiji način: preglasavanjima, nekakvim drugim metodama koje u politici se sprovode. Ovo meni jako liči, potpuno je isti mafijaški rukopis u obračunima nekih krimi bandi koje smo gledali unazad godinama – rekao je Kravić na konferenciji za novinare.  
Kravić je podsetio da su sadašnji gradonačelnik Miloš Vučević (SNS) i njegov zamenik Borko Ilić (DSS) prošle godine protiv Bokana i Romske demokratske stranke sa kojom je on nastupao na izborima, podneli krivičnu prijavu u vezi sa izbornom krađom, da su nekoliko meseci kasnije s njim prekomponovali vlast, a da se ni nakon više od godinu dana o tome više ni ne govori.

Policija da radi svoj posao

– Za nas je neprihvatljivo da neko ko je čelnik grada bude meta ovakvog jednog obračuna. Nikada do sada nismo imali ovakav slučaj u istoriji Novog Sada. Prvi put imamo sada slučaj da je to klasična podmetačina tipa mafijaških obračuna kriminalnih bandi, pod džipove, automobile, već kako se to radi – rekao je Kravić.
On je istakao i da u ovom momentu, formalno i faktički, Tomislav Bokan jeste čelnik grada jer je direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ a njegova odbornička grupa učestvuje u vlasti u Novom Sadu.
– Zbog toga mi tražimo od gradonačelnika Novog Sada da takve sumnjive  grupacije, za koje postoje osnovane sumnje da je tu u pitanju kriminal, jednostavno isključi iz vlasti – naveo je Kravić i pozvao policiju da što pre sprovede istragu na tu temu.
Predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad je podsetio i da je Liga upozoravala da je kupovine glasova bilo i za vreme izbora za mesne zajednice.
– Isto tako ponovo apelujemo da se policija, odnosno sud pozabave onim o čemu mi pričamo već više od šest meseci, a to je na koji način je Tomislav Bokan došao u poziciju da je to što jeste – rekao je Kravić.

Novo prekomponovanje vlasti?

Na pitanje da li se poziv gradonačelniku odnosi i na SPO, koji je u zajedničkoj odborničkoj grupi sa Romskom demokratskom strankom, te da li će se u tom slučaju tražiti novi koalicini partner, Kravić je rekao da je neophodno da se RDS izbaci iz vlasti odmah, jer je u pitanju grupacija koja ponovo donosi probleme.
– Što se tiče daljih eliminisanja onih drugih koji su učesnici, a da nisu praktično stranke, to je stvar i procena gradonačelnika. Jer u krajnjoj liniji on je odgovoran za ono što se u Novom Sadu dešava. Za ovo je sada jako očigledno da je u pitanju vrlo problematična organizacija – istakao je Kravić.
Dodao je da je gradonačelnik, kada je po nalogu iz Beograda prekomponovao vlast, preuzeo odgovornost za sve u Novom Sadu.
– Da li će on tako nešto učiniti ili neće, da li će tražiti da se raspišu novi izbori u Novom Sadu, da li će tražiti koalicione partnere, kupovati nove odbornike, izbacivati ove... Sve je to deo političkog života, ali to morate pitati njega – naveo je predsednik GrO LSV Novi Sad.

Bezbednost nema cenu

Kravić je podsetio i da je na zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke u maju održana sednica Skupštine grada u vezi sa stanjem bezbednosti u gradu, koju je vladajuća koalicija izvrgla ruglu.
– Nije prošlo mesec i po dana a ta ista vlast, u kojoj je i Tomislav Bokan, bila je predmet takvog jednog nasilničkog, nasilnog ponašanja, kao što je podmetanje bombe pod auto – rekao je on.
Kravić je istakao i da bezbednost u gradu nema cenu.
– Došli smo u situaciju da danas dvoje ljudi strada, srećom niko nije poginuo, da budu oštećeni automobili građana i da se ponovo pitamo - pa kakva je to bezbednost – pitao je Kravić i pozvao je u MUP da se što pre pozabavi bezbednošću u Novom Sadu.

(BILSV, 27. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook