Evropa i AP Vojvodina utemeljene na antifašizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 28. 10. 2013. | Komentara: 0

Evropa i AP Vojvodina utemeljene na antifašizmu

NOVI SAD – Otvarajući okrugli sto na temu „Antifašizam – AVNOJ – Autonomija“, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev je rekao da ne postoji bolje mesto gde će se jasnije i bolje razumeti reči kao što su AVNOJ, antifašizam i autonomija, jer je upravo vojvođanska Skupština uspela sve to da prepozna.

LSV

- Vojvodina je stvorila svoju izvornost kao politički subjekt kroz antifašističku borbu, koja je politički i pravno sankcionisana kroz odluke AVNOJ-a. Rezultat te borbe je, u ostalom, i odluka predstavnika naroda Vojvodine da uđe u sastav Srbije. Prećutkivanje značaja AVNOJ-a može i jeste samo u funkciji minimiziranja antifašizma, radi jačanja etničkog nacionalizma i odvajanja naroda. Ko danas osporava značaj AVNOJ-a, osporava i antifašizam, osporava osnovnu evropsku vrednost i osporava same temelje Vojvodine – istakao je Jakovljev.

On smatra da su konfederalna Evropa i Autonomna Pokrajina Vojvodina utemeljene na antifašizmu i ne može se zagovarati jedno, a osporavati drugo.

- Nije ništa drugo nego licemerje ukoliko se zalažete za široku autonomiju Vojvodine, a pri tome ne prihvatate evropske vrednosti, odnosno Evropsku uniju. Isto je tako licemerno zalaganje za tu uniju i te vrednosti, uz dnevne pokušaje da se što je moguće više umanji stepen autonomije Vojvodine – naglasio je potpredsednik Skupštine APV.

- Meni se u jednom trenutku učinilo da su stvari krenule dobrim putem, kada je počela da se upotrebljava jedna reč i skraćenica, jer, znate, kada nešto u svom govoru skraćujete, onda vam je to blisko i jasno. Kada je umesto anitafašizma počelo da se govori anti-fa, mislio sam da smo tu negde na korak, a, na žalost, nisam bio upravu. Mi smo danas potrošili 13 odsto od 21. veka, a svedoci smo svakodnevnih pojava za koje možemo da kažemo da su antifašizam i zato je veoma važno da čujemo šta o tome imate da kažete vi, odnosno šta o tome ima da kaže nauka. I, pitamo se dokle? Pa sve do onog trenutka dok bude trebalo da se govori o tome - poručio je Jakovljev u subotu na otvaranju Okruglog stola.

Na skupu je između ostalog, ukazano i na to da je u Srbiji osnovan antifašistički front, u koji je do sada uključeno pet organizacija, objavljeno je na sajtu Skupštine AP Vojvodine. Osnivanje tog fronta je, prema rečima predsednika antifašista Srbije Aleksandra Krausa, bilo neophodno kao odgovor na aktuelno stanje u društvu.

- Danas u Srbiji deluje više registrovanih i neregistrovanih neofašističkih i ultra desnih grupa, koje prave ulične nerede, veličaju ratne zločine i napadaju pripadnike manjinskih grupa i branioce ljudskih prava. Antifašizam je civilizacijska vrednost koja stoji iznad svih ideoloških i političkih opredeljenja. To je moralni stav, po kojem je fašizam zločinačka tvorevina sa kojom nema kompromisa i poslednji je trenutak da se sve antifašističke i demokratske snage u zemlji ujedinje i kažu odlučno 'ne' fašizmu“ – kazao je Kraus.

Skup su organizovali Udruženje antifašista Novog Sada i Pokrajinski odbor Saveza antifašista Srbije za Vojvodinu, pod pokroviteljstvom pokrajinskog parlamenta. Pored potpredsednika Jakovljeva, uvodno izlaganje na temu „Autonomija Vojvodine, istorijska geneza i njeno konstituisanje“, imao je istoričar prof. dr Ranko Končar, a pozdravnim govorom prisutnima su se obatili i predsednici Saveza antifašista Srbije i Udruženja antifašista grada Novog Sada, Aleksandar Kraus i Stanko Šušnjar. U radnom delu, svoje elaborate na temu antifašizma i autonomije Vojvodine, stavove i stručna mišljenja, predstavilo je 13 uglednih gostiju i učesnika skupa.

(BILSV, 27.10.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook