Fakultet u roku završi tek svaki pet student

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 07. 10. 2013. | Komentara: 0

Fakultet u roku završi tek svaki pet student

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati za Predlog izmena zakona o visokom obrazovanju, jer, kako je rekla studenti nisu krivi što je naš bolonjski sistem stao na 48 bodova.

LSV

Prema njenim rečima, krivicu za to snose država, ministarstvo, ali i profesori što se nisu potrudili da studentima pokažu dobru volju za ispunjenje uslova studiranja po bolonjskom sistemu.

Prosek studiranja osam godina

- Skoro svake godine u ovo vreme studenti prete protestom, a glavni razlog je uslov za upis na budžet koji država pokušava da popne na 60 bodova, dok nezadovoljni bolonjci tokom godine jedva uspeju da skupe i 48 bodova. Kažu, gradivo je i dalje preobimno i zastarelo, a od bolonjskih savremenih studijskih programa nisu videli ni slovo – kazala je Papuga i dodala da je vreme za primenu onoga što je bilo propisano zakonom još pre sedam godina. Ona je istakla da je, po mišljenju studenata, problem nastao kada su pojedini profesori, na početku primene bolonjskog procesa, ponekad i na svoju ruku, stavljali broj bodova pored svojih predmeta.

Papuga je ukazala da u Srbiji tek svaki peti student završi studije u roku i da je već 20 godina prosek studiranja oko osam godina, što je znatno više nego u Evopskoj uniji.

- Istraživanja su pokazala da krivicu za dugogodišnje studiranje podjednako snose država i profesori, a takođe i studenti. Studenti nisu motivisani, jer znaju da će po završetku fakulteta godinama čekati na posao, pa im nije ni bitno kada će ga završiti, ali da to nije opravdanje. Studenti su sve više skeptični, po pitanju njihove budućnosti nakon uloženog novca i truda tokom studiranja – kazala je ona. Papuga ocenjuje da reforma visokog obrazovanja nije izvršena do kraja jer ima predmeta koji stvaraju probleme studentima i na kojima je prohodnost izuzetno mala. Stoga je, kako kaže, potrebno uraditi reformu planova i programa pojedinih predmeta i to na svim fakultetima.

Šifrarnik zvanja uskladiti sa NSZ i fakultetima

Olena Papuga je podsetila da je Omladina LSV više puta apelovala na republičku vlast da počne da vodi računa o standardima života i studiranja studenata.

- Imamo veliki raskorak između toga što fakulteti pružaju studentima i onoga što studenti očekuju. Naši fakulteti u velikoj meri nisu usvojili metode i uslove rada evropskih univerziteta, na fakultetima nije rešen problem optrećenja studenata, a Zakonom o visokom obrazovanju i njegovim izmenama se predviđa kontinuitet u pooštravanju kriterijuma studiranja. Pored toga, predstavnici vlasti ne smeju da zaborave da se svaki preneti bod ispita plaća, a svi znamo u kakvoj teškoj finansijskoj situaciji živimo – ukazala je ona i dodala da je položaj studenata težak, ali da situacija nije ništa bolja ni kad završe fakultete.

- Šifrarnik zvanja je iz 1992. godine i nije usaglašen sa Zakonom iz 2005. godine, a zbog neusklađenosti šifrarnika zanimanja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje studenti koji su okončali školovanje ne mogu da dođu do posla, jer Nacionalna služba neka zvanja uopšte ne prepoznaje, pa su ti svršeni studenti na konkursima neprepoznatljivi. Koju tačno poruku šalju nadležni koji dozvoljavaju da se iz godine u godinu krše odredbe Zakona o visokom obrazovanju. Tako je, recimo, za studente iz budžeta koji su upisani u prvu godinu osnovnih studija školske od 2006/2007. do 2009/2010. zadržano pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, a ista odredba se ne poštuje – napomenula je Papuga.

Osim usklađivanja šifrarnika zanimanja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i visokoškolskim ustanovama, ona je istakla da fakulteti treba da definišu opravdanost visine  školarina, ali i visine i vrste administrativnih taksi koje studenti plaćaju.

(BILSV, 07.10.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook