Posle veka borbe i dalje nejednaka prava žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 06. 03. 2015. | Komentara: 0

Posle veka borbe i dalje nejednaka prava žena

NOVI SAD, 6. mart - Posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta i dalje je ista - počev od radnog vremena, čestih slučajeva nejednakih primanja za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.

LSVPrema nekim podacima, žene u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama (25,8%), kao što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika (31,7%).

Istovremeno, one koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se sa kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine već dugo insistira da radno vreme žena bude prilagođeno njihovim obavezama i potrebama, kao i da žene svoj rad budu jednako vrednovane i plaćene, kao i muškarci. Odavno upozoravamo da je potrebno  veće učešće žena u procesima donošenja odluka.

Umesto da se radi na tome da što bolje ostvare obaveze žene u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena.

Da bi tako i bilo nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu. Mora se menjati svest.

Posle više od jednog veka čekanja i borbe, vreme je da tako i bude.
 
Ana Pataki
Predsednica Foruma žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook