Za svoja prava borimo se svakodnevno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Novi Sad, 08. mart 2019 - Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene. Ovaj dan predstavlja simbol političke borbe svake od nas, dan kada obeležavamo sve dosadašnje pobede, ali i dekonsrtuišemo sve vidove seksizma, mizoginije i diskriminacije žena.

LSV

Sećajući se svih žena koje su svoje živote dale u borbi za ženska politička i radna prava, ne možemo a da ne ukažemo da i danas, gotovo svakodnevno, svedočimo nekom obliku narušavanja i ugrožavanja naših prava.

Od nepravednih uslova za zaposlenje i rad, mobinga i seksualnog uznemiravanja kojima su žene izložene, latentnog preispitivanja naših reproduktivnih prava, preko krajnje diskriminišućeg Zakona o finansijskog podršci porodici sa decom kojim su različitim kategorijama žena na najgrublji način uskraćena ili umanjena primanja dok su na porodiljskom odsustvu, do Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se u praksi ne primenjuje dovoljno efikasno, odnosno državni organi i ustanove ne reaguju uvek u skladu sa potrebama, a i Krivičnim zakonikom bi trebalo da budu propisane strožije kazne. A ovo su tek neki od primera. Stoga, važno je i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno, stalno dokazujući koliko vredimo i možemo.

Moramo uvek imati na umu koliko se teško stečena prava moraju štititi i koliko i same sebi moramo biti važne. Od našeg zdravlja, reproduktivnih prava, prava na abortus i prava na roditeljstvo, prava na izbor, prava na obrazovanje i na rad, zavisi naša sloboda, kao i naši životi i životi generacija koje dolaze posle nas.


Maja Sedlarević,
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook