Garantovati ingerencije AP Vojvodine u informisanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 30. 07. 2014. | Komentara: 0

Garantovati ingerencije AP Vojvodine u informisanju

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je tridesetak amandmana na tri medijska zakona i u zavisnosti od njihove sudbine, zavisiće i podrška ovim aktima, ukazao je danas narodni poslanik LSV Dejan Čapo.

Dejan Capo

Tokom rasprave o Predlogu zakona o javnom informisanju, Predlogu zakona o elektronskim medijima i Predlogu zakona o javnim medijskim servisima, Čapo je ukazao da LSV ima i dve proceduralne zamerke: donošenje zakona po hitnom postupku i donošenje zakona bez javne rasprave. Kako je dodao, amandmani LSV su konstruktivni i podneti u cilju unapređenja zakonskih rešenja, a u mnogima od njih predloženo je da se u članove zakona dodaju delovi o nadležnostima organa AP Vojvodine.

- U članovima 62. i 63. Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine se jasno definiše javno informisanje na pokrajinskom nivou i predviđa se da AP Vojvodina, preko svojih organa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa zakonom, donosi strategiju razvoja u oblasti javnog informisanja na teritoriji AP Vojvodine, u skladu sa republičkom strategijom - rekao je Čapo.

Obezbediti sredstva za obnovu RTV
Poslanik LSV je ukazao i da zakonom o medijskom javnom servisu nije precizno regulisano obezbeđivanje sredstava za obnovu objekata i opreme Radio-televizije Vojvodine.
- Podsetio da je 1999. godine, tokom bombardovanja, RTV ostala bez 100 posto produkcionih i studijskih kapaciteta. Na lokaciji Mišeluk potpuno su uništena tri televizijska studija, režije, montaže, namenski izgrađeni opremljen prostor za televizijsku produkciju, informativnog, zabavnog, igranog, dečijeg i obrazovnog programa za dva TV kanala. Od te 1999. godine, već punih 15 godina, RTV radi u neadekvatnom iznajmljenom prostoru koji ne može, zato što je iznajmljen, da adaptira i privodi specifičnoj nameni koja je bitna za potrebu specifične televizijske produkcije primerene potrebama savremenog gledaoca - rekao je Čapo i istakao da je samo za zakup tog prostora u prethodnih 15 godina plaćeno nešto više od 5,5 miliona evra. Dodao je i da neke kalkulacije pokazuju da je za izgradnju televizijskog doma sa studijima i pratećim prostorom potrebno obezbediti 15 miliona evra, i još toliko za njegovo opremanje po najnovijim tehnološkim principima, a da bi tek tada Radio televizija Vojvodine konačno mogla da uhvati korak sa republičkim javnim medijskim servisom. Podsetio je i da je tokom 70 i 80 godina RTV u potpunosti iz sredstava građana Vojvodine prikupljenih putem televizijske pretplate, bez podrške budžeta ili nekih drugih finansijskih sredstava, infrastrukturno i tehnološki opremila preko 22.000 kvadratnih metara.

Bez konsultacija sa stručnjacima
Čapo je ukazao i da prilikom izrade konačnih verzija zakona nisu konsultovani medijski stručnjaci, civilni sektor, sindikati, novnarska i strukovna udruženja, iako se njima regulišu važna pitanja privatizacije medija, zaštite javnog interesa građana u sferi informisanja, medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

- Dobro je što su predloženi zakoni u koordinatama medijske strategije predložene 2011. godine i što će, kako je rekao ministar, biti napretka i u usklađivanju sa praksom kakva postoji u zemljama Evropske unije, obezbeđivanju transparentnosti vlasničke strukure, definisanje javnog interesa i zaštita medijskog pluralizma - rekao je Čapo. Komentarišući najavu ukidanja pretplate u narednih 16 meseci, odnosno do 1. januara 2016. godine, Čapo je upozorio da Predlogom zakona o medijskim javnim servisima nigde nije preczirana proklamovana nezavisnost javnih medijskih servisa, jer nigde, pa čak ni u prelaznim i završnim odredbama, niti u obrazloženju zakona nema ni nagoveštaja kolika sredstva su predviđena za rad RTS-a i RTV-a do momenta uvođenja takse.

- Pitanje je i kako će javni servisi finansijski završiti godinu, nakon zakonskog ukidanja pretplate - dodao je Čapo. Dodao je da su medijski servisi najčistiji proizvod građanskog društva.

- Bar je tako u Evropi, a mislim da su intencije i vlade da se upravo tako i reše neke stvari.- da je medijski javni servis za građane, finansiran od strane građana i naravno, pre svega kontrolisan od strane građana a ne od vlade - rekao je Čapo.

Getoizacija manjinskih zajednica
Dejan Čapo je pohvalio činjenicu da je zakonodavac kao javni interes prepoznao informisanje na jezicima nacionalnih manjina, ali je upozorio da je poslednjih godina u Vojvodini prisutna getoizacija i etnička distanca, a da joj u velikoj meri doprinose upravo mediji.

- U ovako definisanim javnim interesima u članu 15. moguće je pročitati da se država Srbija opredeljuje za getoizaciju manjinskih zajednica, odnosno da podstiče da nacionalne zajednice u Srbiji, naročito u Vojvodini, žive ne jedni sa drugima nego jedni pored drugih - upozorio je poslanik LSV ukazujući da se savremene evropske vrednosti zasnivaju na suživotu i isprepletenosti kultura i jezika - takozvanoj interkulturalnosti. Govoreći o tome što su mediji kojima su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina izuzeti iz procesa privatizacije, te da bi trebalo da budu svojevrsni javni servisi manjinskih zajednica, Čapo je upozorio da u predlogu zakona ne postoji deo koji će omogućiti nezavisnost uređivačke politike ovih medija, već oni mogu da budu samo oglasne table manjinskih elita. Kada su u pitanju lokalni mediji, LSV smatra da je neophodno u zakon ugraditi garancije koje će obezbediti da država na svim nivoima, a posebno lokalne samouprave, izdvajaju značajna sredstva za medijske sadržaje, kako ne bi došlo do gašenja velikog broja medija.

Čapo je ukazao i da LSV smatra da je potrebno definisati da u privatizaciji medija mogu da učestvuju samo ona pravna lica koja se više godina bave informativnom delatnošću, jer je protekla privatizacija medija u Srbiji bila bezuspešna upravo zbog toga što su medije kupovala preduzeća i pojedinci koji su imali sasvim druge namere, a ne opstanak i razvoj medija. Takođe, podsetio je da je u prethodnih pet godina više od 300 novinara verbalno i fizički napadnuto, te da je zakonom i ta pitanja trebalo bolje regulisati.

(BILSV, 30. 07. 2014)

 




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook