Gašenje Elektrovojvodine je pljačka imovine Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 05. 2015. | Komentara: 0

Gašenje Elektrovojvodine je pljačka imovine Vojvodine

BEOGRAD – Koncentrisanje Elektrovojvodine pod kapu EPS-a je pljačka i neka pokažu kolike su stvarne uštede, a koliko imovine odjednom stiče centrala u Beogradu time što se sve integriše u jedan sistem, istakao je večeras lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, gostujući u emisiji „Pravac“ na TV Pink 3.

LSV

– To je pljačka. To je udruživanje zločinačkog poduhvata. To je pljačka imovine Vojvodine. I ne samo Vojvodine, jer se to radi i sa drugim elektrodistribucijama po Srbiji. To je jednostavno nedopustivo, jer ovaj tip centralizacije na svakom koraku svakog dana pokazuje da je sve gore i gore – istakao je Čanak. Poručio je da će se Liga potruditi da ovo ne bude kraj priče.

Najpoštenije glasati za ime na listi

Govoreći o promeni izbornog i političkog sistema u Srbiji, Čanak je podsetio da je Liga još 30. maja prošle godine pokrenula to pitanje, a da je danas predsednica skupštine Srbije Maja Gojković počela da organizuje radnu grupu koja bi trebala time da se pozabavi.
– To je vrlo značajno, jer ovakav izborni sistem ne dozvoljava jednaku zastupljenost građana iz svih delova Srbije, nego imate većinu iz Beograda – naveo je Čanak dodajući da izborni sistem treba da odrazi što je moguće bolje raspoloženje građana, a da je većinski izborni sistem nokaut sistem jer polovinu praktično ostavlja van zastupljenosti.
– Najbolje bi, po mom mišljenju, bilo da bude proporcionalni izborni sistem gde bi građani mogli da sa liste odaberu koga hoće iz neke stranke i ko sa liste te stranke dobije najviše glasova, ulazi u skladu sa ukupnim brojem koliko je stranka dobila glasova. Na taj način bi i građani mogli da glasaju za koga hoće, a istovremeno bi bili zadovoljeni na zastupljenost i teritorijalna i politička i tako dalje. Mislim da bi to bio i najmudriji način, koji je, naravno, i užasno komplikovan. Jer, demokratija je skupa, spora i komplikovana – rekao je lider LSV upozoravajući da je jeftinije, brže i manje komplikovano rešenje - diktatura, koja se nikada dobro ne završi. Govoreći o smanjenju broja poslanika, iz razloga uštede, Čanak je upozorio da bi kompletna ušteda godišnje, ako bi se smanjilo za 100 poslanika, iznosila dva miliona evra, dok su istovremeno dugovi Srbijagasa oko 400 miliona evra!
– Koliko ima zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije? Samo Ministarstvo poljoprivrede, jel’ ima 5000, 8000?  Ajde proverite, pa ćete videti da svako ministarstvo ima više zaposlenih nego Narodna skupština. E, onda ćete videti da su svi napadi na Narodnu skupštinu Republike Srbije napadi na parlamentarizam. Tu mislim i na Skupštinu AP Vojvodine, lokalne skupštine...Svi ti napadi na skupštine vode ka jednoj stvari, a to je da izvršna vlast ima problem s tim da je neko kontroliše – rekao je Čanak. Dodao je da nema problem s tim da se smanji broj poslanika, nego da li skupština radi ili ne radi.
– Organizacija ne znači ništa ako iza nje ne stoje istinske ingerencije. A istinske ingerencije za skupštinu ne stoje jer da stoje, onda bi situacija mnogo drugačije izgledala – dodao je on.

Paori u teškom položaju

Čanak je Vladi Srbije zamerio na teškoj finansijskoj slici poljoprivrede.
– Jel’ znate da je penzija poljoprivrednika u Vojvodini, manja od socijalne pomoći osobi koja nikad nije bila zaposlena? Poljoprivrednici se računaju kao nešto niže od potpuno nezaposlenih, što je potpuna svinjarija. Upravo su to teme kojima bi istraživačko novinarstvo, recimo, moglo da se pozabavi – naveo je Čanak. A govoreći o najavljenom sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem o finansiranju Vojvodine, Čanak je rekao da do njega još nije došlo ali da ima čvrta uverenja da će se dogoditi nakon 1. maja. Dodao je da očigledno postoji politička volja da se sastaak održi, a da o eventualnoj političkoj volji za rešenje problema može da govori tek nakon što do sastanka dođe.

Antifašizam je deo vojvođanskog identiteta

Govoreći o predstojećoj paradi u Moskvi, povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom, na kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pripadnici Vojske Srbije, Čanak je ukazao da on ne bi išao tamo ni da ga pozovu. A od priče o antifašističkoj tradiciji, koje su nam puna usta, došli smo do toga da Nikolić ide u Moskvu da bi držao kaput Putinu, smatra Čanak.
–  Da mu se pokvario  avion, kao kad je išao za Vatikan, on bi ga prizemljio na prvu njivu, pa biciklom išao do Moskve. To je čista prevara – rekao je lider LSV i upitao zašto Tomislav Nikolić nije obišao spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu na Fruškoj gori?
– Možda zato što je četnik. Na Fruškoj gori, gde su se partizanske jedinice borile celo vreme rata protiv okupatora, da vidi na šta liči taj spomenik sa koga je ukradeno devet  metara bakarnog reljefa, koji je potpuno devastiran. To je meni, kao čoveku čija je porodica bila partizanska, uvredljivo – naveo je Čanak dodajući da je u Vojvodini Narodno-oslobodilačka borba deo identiteta. Ko to ne razume, taj ništa ne razume, kaže on.
– Na paradu u Moskvu treba da odu borci preživeli iz tih vremena, a ne da mi Nikolić master Tomislav, četnički vojvoda s Romanije, tamo glumi vrhovnog komandanta – zaključio je Čanak.

(BILSV, 30. 04. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook