Gaspromnjeft nedodirljiv za srpske zakone?!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 27. 06. 2013. | Komentara: 0

Gaspromnjeft nedodirljiv za srpske zakone?!

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga upitala je danas ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića da li je Srbija postala ruska kolonija, pošto je „Gaspromnjeft“ nedodirljiv za domaće zakone.

LSV

- Na to pitanje me naveo podatak da rudna renta u Rusiji iznosi 15 odsto, a „Gaspromnjeft“ u Srbiji plaća pet puta manju rudnu rentu, jer je Vlada Srbije donela zaključak da se rudna renta od 3 odsto za njih ne menja do 2023. Proračuni pokazuju da će godišnje, zbog razlike u ceni, srpski budžet biti oštećen za čak 40 miliona evra, što nije mala suma – istakla je ona.

Papuga je navela da je ministar Bačević na sednici Vlade Srbije 23. maja branio klauzulu o nepromenljivosti rente i upitala ga da li je time legalizovan privilegovan položaj NIS-a na srpskom tržištu u narednih deset godina, iako je postojao zakonski osnov da se to promeni.

- U vreme potpisivanja energetskog sporazuma 2008. godine rudna renta je bila tri odsto i Srbija se obavezala da tako ostane dok ruski partner ne vrati novac uložen u Srbiju. „Gaspromnjeft“ je već isplatio svoje investicije, pa je cilj ove namere nejasan. Koliko dobro ide ruskoj kompaniji kod nas postoji podatak da je NIS, po sopstvenom priznanju prošle godine ostvario čistu dobit od oko 450 miliona evra, što znači da je za jednu godinu otplatio sve što je uložio u Srbiji. Ako je tako, to bi onda značilo da će narednih deset godina zakidati lokalnim samoupravama u kojima se vade nafta i gas. A većina tih lokalnih samouprava nalazi se u Vojvodini – ukazala je poslanica LSV.

Olena Papuga je podsetila da je samo u 2011. iz nalazišta oko Kikinde izvađeno nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, ali da je kikindski budžet, zbog niskog iznosa rudne rente, prihodovao samo četiri miliona evra.

(BILSV, 27.06.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook