Građani Vojvodine ne trpe zbog razgovora u vladajućoj koaliciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 08. 03. 2015. | Komentara: 0

Građani Vojvodine ne trpe zbog razgovora u vladajućoj koaliciji

NOVI SAD – Optimista sam i očekujem da ćemo rešiti sva sporna pitanja u vladajućoj koaliciji u AP Vojvodini, a činjenica je da građani i građanke Vojvodine ni na koji način ne trpe, jer pokrajinska administracija funkcioniše bez problema, vojvođanska vlada i vojvođanska skupština rade sve ono što bi i inače radile, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS-u, Kostreš je rekao da stvari koje su predmet razgovora ne ugrožavaju funkcionisanje pokrajinske administracije, a kao primer naveo je to što se izašlo sa Predlogom zakona o finansiranju Vojvodine.
 
Počeli smo da podrazumevamo stvari
 
Kostreš je ukazao da je problem sa smenom direktorice "Vojvodinašuma" bio samo kapisla za pokretanje razgovora, a da je suština da je nakon 14 godina zajedničke saradnje došlo do toga da se previše stvari podrazumeva, iako zapravo različite strane ne podrazumevaju iste stvari na jednak način.
– Više razgovaramo o neophodnosti promene ustavno-pravnog položaja Vojvodine, više razgovaramo o obeštećenju Vojvodine vezano za privatizaciju NIS-a, o Zakonu o finansiranju. To su stvari oko kojih mi suštinski razgovaramo. Kadrovska pitanja nisu nebitna i nije da ne postoje razlike u pogledu vezano za to, ali to nije suština. Može se stvoriti utisak, zato što je medijima najzanimljivije to ko će biti pokrajinski sekretar za ovo ili ono ili ko će biti direktor kog preduzeća, ali nije suština našeg nesporazuma i razgovora to - raspodela funkcija – rekao je Kostreš.
Govoreći o uslovu SVM da se Marta Takač mora vratiti na čelo "Vojvodinašuma", Kostreš je rekao da to nije jedini princip koji je postavljen tokom razgovora, ali da je najmanje bitno ko će kadrovski voditi to preduzeće.
– Marta Takač nije loše vodila ovu firmu do sada ali nama je mnogo važnije da funkcionišemo, da građani i građanke Vojvodine nemaju nikakav problem zbog toga što se ti razgovori vode. Mi ćemo te nesporazume ili otvorena pitanja rešiti na prvom sledećem ili nekom narednom sastanku – rekao je Kostreš najavljujući da bi do tog sastanka moglo dođi krajem predstojeće ili početkom naredne nedelje.
 
Neophodan konsenzus oko finansiranja
 
Bojan Kostreš je rekao i da se o Predlogu zakona o finansiranju AP Vojvodine mora razgovarati, jer bez obzira na to što će on bez problema proći u Skupštini Vojvodine, mora dobiti podršku i u republičkom parlamentu.
– Zato je ključna vojvođanska opozicija, jer stranke koje čine vojvođansku opoziciju su vladajuće stranke u republici. Taj zakon se mora doneti konsenzusom – rekao je Kostreš. Suština je, kaže, da je taj zakon najbolje moguće rešenje u odnosu na loš Ustav koji Vojvodini ne dozvoljava konzumiranje autonomije u pravom smislu te reči. Dodao je da postoji podrška SVM oko toga.
– Ne očekujem nikakav problem u vladajućoj koaliciji. Opozicija će, naravno, dati svoj stav. Suština jeste da Vojvodina ima svoju poresku upravu i da se novac sakuplja u Vojvodini – rekao je zamenik predsednika LSV dodajući da se isto želi i drugim delovima Srbije.
–Mi ne dozvoljavamo da se nivo vojvođanske autonomije i stečena prava smanjuju. A da li će drugi delovi Srbije imati to, mi im čak to preporučujemo. Jer, vidi se da Vojvodina kroz konzumiranje svoje autonomije prolazi mnogo bolje nego neki drugi delovi Srbije – dodaje on. 
Kostreš je rekao i da predlog LSV za promenu izbornog sistema u kojem bi Srbija bila podeljena na pet izbornih jedinica, za cilj ima da pokaže da i Srbija treba da bude decentralizovana.
– Te izborne jedinice bi imale oko dva miliona birača, a svaka od tih izbornih jedinica bi imala negde oko 60-ak poslanika. Time bi omogućili mnogo kvalitetnjju zastupljenost svih delova Srbije u parlamentu – naveo je on. Kostreš kaže i da je bilo načelnih razgovora o toj temi a da nijedna poslanička grupa nije imala apriori negativan stav.
– U utorak će šef naše poslaničke grupe razgovarati sa drugim šefovima – dodao je Kostreš.
 
Paljenje ambasada - naći političke inspiratore
 
Komentarišući napredak u istrazi za paljenje ambasada nakom minitinga Kosovo je Srbija 2008. godine, Kostreš, koji je zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, ocenio je da je ministar Nebojša Stefanović imao veliku ulogu samom činenicom da je formirao Radnu grupu koja je sada i došla do nekih rezultata. Kaže i da je zbog same Srbije i njenih građana bitno razjasniti celu situaciju.
– Neposredni izvršioci se već znaju, zna se da je bilo propusta u policijskom obezbeđenju, ali svi koji znaju kako funkcioniše sistem, znaju i da policijski generali ne donose odluke sami od sebe. Oni moraju imati neki politički nalog. I taj politički nalog ili bar političko nečinjenje je moralo da dođe iz samoga vrha vlasti. To je premijer, to je ministar unutrašnjih poslova, to je neko blizak premijeru – rekao je Kostreš. Dodao je da se nada da će istraga pokazati ko zaista stoji iza tih dešavanja, a da je njegov lični utisak da se to nije moglo dogoditi bez dozvole Vojislava Koštunice
– Ali državni organi moraju da istraže to, moramo doći sudskim putem, odnosno propisanim putem do toga ko je inspirator toga, ko je organizator i zbog čega se to desilo. I ti ljudi moraju biti kažnjeni – rekao je Kostreš.

(BILSV, 08. 03. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook