Grujić na festivalu folklora Rumuna iz Vojvodine i Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 27. 08. 2013. | Komentara: 0

Grujić na festivalu folklora Rumuna iz Vojvodine i Srbije

TORAK - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić proteklog vikenda svečano je otvorio 52. Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine - Srbije. Pored Grujića, festivalu su prisustvovali i ambasador Rumunije u Republici Srbiji nj.e. Danijel Banu, predsednik Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Petrović i predsednik Opštine Žitište Dušan Milićev.

LSV

– Vojvodina je osoben i osebujan kulturološki region i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade Vojvodine prepoznaje i podržava manifestacije čiji je cilj očuvanje nematerijalne baštine Vojvodine i svih etničkih zajednica, koje tu žive i stvaraju. Bez namere da vas opterećujemo podacima u ovom svečanom trenutku, samo kao ilustraciju da napomenemo da je rumunska zajednica u toku 2011. godine, za rad institucija kulture, medije i amaterska udruženja i društava, kao podršku, dobila sredstva u visini od preko 15 miliona dinara. Uvereni da ova sredstva nisu dovoljna za celokupno delovanje ove zajednice na planu kulture i informisanja naša podrška neće izostati ni u daljem radu u narednim godinama u okviru naših mogućnosti – rekao je Grujić tom prilikom. Podsetio je da sve nacionalne zajednice koje žive u Vojvodini imaju manifestacije od pokrajinskog značaja, poput ovog festivala, dodajući da ulaganje u Domove kulture i centre za kulturu u mestima gde se održava, jeste važno i za lokalnu samoupravu i celokupan razvoj mesta i stvaranja uslova za bolji život meštana.
– Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržava manifestacije folklora i narodne muzike uveren da su one pravi način da se očuva umetnička baština u muzici i folkloru, očuvanju identiteta zajednice i ubeđen u vrednosti ove baštine. Jer, folklor i narodna muzika pripadaju umetnosti i nematerijalnoj kulturi sve dok nisu promenjeni stilizacijama i uticajima novog etno i turbo folka koji i u muzici, u folkloru i u etnologiji i etnografiji takvim dodacima gube svoju vrednost i posebnost, svoj identitet, pa i umetničku vrednost – istakao je Grujić.

(BILSV, 27. 08. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook