Grujić na festivalu folklora Rumuna iz Vojvodine i Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 27. 08. 2013. | Komentara: 0

Grujić na festivalu folklora Rumuna iz Vojvodine i Srbije

TORAK - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić proteklog vikenda svečano je otvorio 52. Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine - Srbije. Pored Grujića, festivalu su prisustvovali i ambasador Rumunije u Republici Srbiji nj.e. Danijel Banu, predsednik Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Petrović i predsednik Opštine Žitište Dušan Milićev.

LSV

– Vojvodina je osoben i osebujan kulturološki region i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade Vojvodine prepoznaje i podržava manifestacije čiji je cilj očuvanje nematerijalne baštine Vojvodine i svih etničkih zajednica, koje tu žive i stvaraju. Bez namere da vas opterećujemo podacima u ovom svečanom trenutku, samo kao ilustraciju da napomenemo da je rumunska zajednica u toku 2011. godine, za rad institucija kulture, medije i amaterska udruženja i društava, kao podršku, dobila sredstva u visini od preko 15 miliona dinara. Uvereni da ova sredstva nisu dovoljna za celokupno delovanje ove zajednice na planu kulture i informisanja naša podrška neće izostati ni u daljem radu u narednim godinama u okviru naših mogućnosti – rekao je Grujić tom prilikom. Podsetio je da sve nacionalne zajednice koje žive u Vojvodini imaju manifestacije od pokrajinskog značaja, poput ovog festivala, dodajući da ulaganje u Domove kulture i centre za kulturu u mestima gde se održava, jeste važno i za lokalnu samoupravu i celokupan razvoj mesta i stvaranja uslova za bolji život meštana.
– Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržava manifestacije folklora i narodne muzike uveren da su one pravi način da se očuva umetnička baština u muzici i folkloru, očuvanju identiteta zajednice i ubeđen u vrednosti ove baštine. Jer, folklor i narodna muzika pripadaju umetnosti i nematerijalnoj kulturi sve dok nisu promenjeni stilizacijama i uticajima novog etno i turbo folka koji i u muzici, u folkloru i u etnologiji i etnografiji takvim dodacima gube svoju vrednost i posebnost, svoj identitet, pa i umetničku vrednost – istakao je Grujić.

(BILSV, 27. 08. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook