Grujić: Nedopustivo propadanje Arhiva Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 23. 08. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Nedopustivo propadanje Arhiva Vojvodine

Novi Sad - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je prilikom današnje posete Arhivu Vojvodine da je nedopustivo da ta institucija, koja svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu, istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja propada i da će pokrajina učiniti sve da se ovi problemi reše.

LSV

Prema njegovim rečima, na osnovu pripremljenih projekata o zameni električne instalacije i uvođenju protivpožarnog sistema pokrajina će aplicirati za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a s druge strane putem Fonda za evropske poslove biće sagledane mogućnosti da neki od evropskih predpristupnih fondova učestvuje u ovom projektu, čija je vrednost oko 50 miliona dinara.    

 - Problem sa električnom instalacijom i protivpožarnim aparatima u Arhivu Vojvodine ne sme da postoje - istakao je Slaviša Grujić i dodao da bez rešavanja ovih problema ne može se adekvatno ni čuvati arhivska građa.

- Osim toga, radi se o osetljivoj arhivskoj građi, a svi uslovi za arhiviranjem i očuvanjem arhivske građe moraju biti ispoštovani - istakao je na kraju sekretar Grujić.

Direktor Arhiva Vojvodine Stevan Rajčević upozorio je da će arhivska građa biti ozbiljno ugrožena ukoliko se u dogledno vreme ne reši problem sa električnim instalacijama i ne opremi se zgrada protivpožarnim aparatima, kako je to regulisano Zakonom.

Akcenat današnjeg razgovora stavljen je na tehničko stanje objekta, jer se zgrada današnjeg Arhiva Vojvodine nalazi u objektu adaptiranom za potrebe  arhivske službe. Sve veći priliv arhivske građe diktirao je i potrebu da se on preseli u ovu zgradu, opremljenu savremenom opremom i odgovarajućim uslovima za obradu i korišćenje arhivske građe, ali su problemi nastali sa električnim instalacijama.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke Milan Micić.

(BILSV, 23.08.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook