Grujić: Otvoriti kulturni prostor za što više ljudi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 25. 03. 2014. | Komentara: 0

Grujić: Otvoriti kulturni prostor za što više ljudi

NOVI SAD –  U Skupštini AP Vojvodine danas je počela konferencija „Kultura za sve“, u sklopu redovnog prolećnog zasedanja Komiteta 3 Skupštine evropskih regiona (AER), čija je Vojvodina članica od 2002. godine.

LSV

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić naglasio je važnost današnje teme, o kojoj ne treba puno detaljisati, već sagledati činjenice u opštem kontekstu, koje nam nameću pitanje “Šta je to kultura za sve”?.

– U Vojvodini činimo dosta na negovanju različitosti, vezanih za brojne nacionalne, verske, jezičke tradicije, ali to nije sve. Različitost ne podrazumeva samo to, razlike postoje i u okviru istih nacionalnih zajednica, a različitost je tolerancija na delu. Mnogo efikasnija od svih proklamacija i pouka. Na kraju, ljudi se razlikuju i po svojim kulturnim potrebama, jednostavno rečeno po svom ukusu i milsim da je ovo, u suštini prilika i vrlina, nikako mana – istakao je Grujić. On je dodao da iz ovoga proizilazi i priča o kulturi i tržištu, te da svaka kulturna delatnost ima smisla, ako uključi, angažuje, bilo kao stvaraoce, bilo kao publiku što više ljudi.

– Novca nema koliko bismo želeli, nema ga ni koliko je potrebno, ali to ne znači da ga uopšte nema. Bitno je kako se on raspoređuje, ali i kako se jednom raspoređen iskoristi. Prostora i mogućnosti da se ostvari bolje stanje ima. Svakako ne na način da će „poeziju svi pisati”, kako je jedan pesnik dosta davno predviđao, ali svakako postoji mogućnost da se otvori kulturni prostor u kojem će sebe naći što veći broj ljudi. To je realan cilj, prema kome treba da tražimo put – rekao je Grujić.

Predsednica Komiteta 3 AER Sonja Sten, koja je i predsednica Veća regije Norland iz Norveške, ocenila je kao veoma pozitivno činjenicu da se Vojvodina nalazi na raskrsnici brojinih kultura, kao i da su danas mnogi regioni spremni da mnoge stvari nauče i promene kroz različite evropske projekte. AP Vojvodine je 2002. godine primljena u puno članstvo Skupštine evropskih regija (AER), koja predstavlja najveću mrežu regiona u Evropi i okuplja blizu 300 regiona iz više od 30 zemalja, kao i veliki broj međunarodnih organizacija.

(BILSV, 25. 03. 2014)




Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook