Grujić: Važna je saradnja medija u regionu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 25. 04. 2014. | Komentara: 0

Grujić: Važna je saradnja medija u regionu

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je danas važnost povezivanja i sarađivanja u regionu, pogotovu onih sredina koje su izrazito multietničke, kao što je Vojvodina.

LSV

Razmena programa i medijskog arhiva

On je na Stručna medijska konferencija pod nazivom „Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi", koja je održana u Skupštini AP Vojvodine, napomenuo da bi u regionalnu medijsku saradnju trebalo uključiti i druge regije, naročito one iz centralne Srbije i BiH i dodao da bi u tom pogledu trebalo poći od razmene programa i drugih oblika sarađivanja, pa do stvaranja nekog zajedničkog medijskog arhiva, koji bi od velike koristi medijima.

- Srbija pristupa pregovorima za punopravno članstvo u Evropsku uniju, što jeste strateški cilj naše zemlje, kojem će u budućnosti biti posvećeno mnogo truda, pažnje i napora. Ovakav skup na kojem učestvuju brojni medijski stručnjaci iz zemalja EU, predstavlja deo tih napora i naš doprinos ostvarenju krajnjeg cilja, odnosno punopravnog članstva Srbije u EU - rekao je Grujić i dodao da ne manje važna jeste i mogućnost da građani zemalja ovog regiona, koji se nalaze u nacionalno manjinskom položaju, imaju otvorene mogućnosti prekogranične saradnje, posebno sa matičnom državom, ali i sa svima koji su, po njihovoj proceni značajni za očuvanje i razvoj njihovog nacionalno-kulturnog identiteta.

- Vojvodina kao multinacionalna i multikonfesionalna sredina treba da ima važnu ulogu u nastojanjima Srbije da, što je moguće ranije, postane punopravni član evropske porodice naroda, jer njene specifičnosti su fakticitet koji se preporučuje kao promotera evropskih integracija. Zato je u svemu ovome značaj medija ogroman, gde oni mogu na konstruktivan način, kao kvalitetan, demokratski medij omogućiti dijalog između različitih zajednica, različitih društvenih entiteta, dijalog koji omogućuje i bolje razumevanje drugog i razjašnjenje koji u svakom društvu postoji – naglasio je Slaviša Grujić u svom uvodnom izlaganju.

Povezivanje zemalja iz sliva Dunava

Stručna medijska konferencija održana je organizaciji i u saradnji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Instituta evropskih regiona (IRE) iz Salzburga u Austriji. Cilj današnjeg skupa je okupljanje medijskih poslenika iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Moldavije i Srbije sa namerom da se inicira međusobna saradnja medijskih javnih servisa, regionalnih javnih servisa i regionalnih studija, kao i elektronskih medija sa regionalnim ili lokalnim emitovanjem televizijskog ili radijskog programa u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Sve ove zemlje povezuje sliv Dunava, koji uz Rajnu čine kičmu Evrope.

Osim Grujića, uvodnim izlaganjima učesnicima današnjeg skupa obratili su se Franc Šausberger, predsedavajući Instituta evropskih regiona (IRE) u Salzburgu, Gordana Predić, državna sekretarka u Ministartsvu kulture i informisanja i Nada Skenderović Ćuk, predstavnica Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Uoči današnje konferencije, Slaviša Grujić je juče razgovarao sa saradnikom za komunikaciju i medije Skupštine evropskih regiona (AER) Antoniom Buskardinijem i Tierijem Perouseom iz UNICAP televizije u Briselu, saradnikom AER-a. Između ostalog, oni su se dotakli i učešća Vojvodine na sednici Skupštine evropskih regiona, te međuregionalne saradnje u oblasti medija.

 (BILSV, 25.04.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook