Homanov: Opet zakinut budžet Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 02. 07. 2014. | Komentara: 0

Homanov: Opet zakinut budžet Vojvodine

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijalemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržaće Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budzeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2013. godinu sa izveštajem o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budzetu AP Vojvodine za 2013. godinu, rekao je danas poslanik Saša Homanov.

LSV

On je tokom današnje rasprave ukazao da je ostvareno je 86 posto od planiranog iznosa budžeta od 76,8 milijardi dinara. Međutim, podsetio je da su u tu sumu uračunata i transferna sredstva iz republičkog budžeta za rashode za zaposlene u obrazovanju u iznosu od 28,6 milijardi i namenska i nenamenska sredstva iz republičkog budžeta namenjena jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 9,1 milijardu, što su sve sredstva kojima AP Vojvodina ne raspolaže, jer ona samo prolaze kroz njene račune.

Direktni prihodi iznad planiranih

Homanov je pohvalio činjenicu da su prihodi po osvnou poreza na dohodak građana i dobit, to jest direktni prihodi, ostvareni iznad plana za pet do 18 procenata, kao i da su tekući transferi za redovnu delatnost obrazovanja, zdravstvo i lokalne samouprave ostvareni između 85 i 100 posto planiranih. Međutim, kako je naveo, ponovo nisu ispunjene ustavne obaveze Republike, pa je ove godine prihod po osnovu namenskih kapitalnih sredstava iz republičkog budžeta bio manji za 8,5 milijardi dinara, a primanja od domaćeg zaduživanja u iznosu za 2,2 milijarde koje je, navodno, Republika trebalo da ostvari iz kredita za drugu fazu izgrandnje Instituta u Sremskoj Kamenici.

– Iz ovog proizilazi da je pokrajinski budžet i u prošloj godini zakinut od strane Republike za najmanje 10,7 milijardi dinara, što sada već postaje tradicija, s obzirom da se ovo dešava svake godine od usvajanja Ustava Republike Srbije 2006. godine – rekao je Homanov. Poslanik LSV je upozorio da je zbog toga neophodno što pre doneti Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

– Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine je uverena da je jedini boljitak za AP Vojvodinu u donošenju novog Ustava koji bi garantovao nadležnosti AP Vojvodini i izvore finansiranja za te nadležnosti – istakao je on.

Diskutabilni rashodi

Poslanik LSV je izneo i nekoliko sumnji u vezi sa pojedinim rashodima, pa je tako ukazao na problematično učešće kapitala Razvojne banke Vojvodine u visini od 10.3 milijarde dinara jer je, kako je naveo, pomenuta banka u stečaju i ne postoje saznanja o visini stečajne mase.

–Tu je trebalo ispravkom vrednosti na akcijama izvrši potencijalno umanjenje kapitala, jer će to svakako morati da se učini u jednoj od narednih budžetskih godina, što će opteretiti tekuće poslovanje budžeta na teret svih građana i građanki Vojvodine – naveo je on.

Homanov je istakao i da je kod Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, u okviru  kratkoročnih potraživanja urađena ispravka vrednosti za iznos od 703,8 miliona dinara, što praktično znači da su otpisana sporna potraživanja.

– Pitanje je da li će i ovo otići na teret svih građana i građanki Vojvodine? O ovom bi trebalo raspravljati na jednoj od narednih sednica, kao posebnoj tački dnevnog reda, da bi smo svi mi bili upoznati zašto je to urađeno na ovakav način – naveo je Homanov.

 (BILSV, 02. 07. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook