Homanov: Zakinut i ovogodišnji budžet APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 05. 12. 2013. | Komentara: 0

Homanov: Zakinut i ovogodišnji budžet APV

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijalemokrata Vojvodine podržala je danas Izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci tekuće godine.

LSV

Kako je tokom rasprave ukazao poslanik LSV Saša Homanov, planirani prihodi budžeta AP Vojvodine za 2013. su nešto preko 77 milijardi dinara, od čega je za prvih devet meseci ostvareno nepune 52 milijarde ili 66,88 procenata, kao i da za sredstva namenjana kapilanim investicijama, u visini od 8,5 milijardi nije uplaćen ni dinar iz Republike! On je podsetio da su poslanici LSV prošle godine, prilikom usvajanja aktuelnog budžeta izrazili sumnju da će taj novac stići u pokrajinsku kasu i sada se, nažalost, pokazalo da su bili u pravu. Podsetio je i da nikada od donošenja Ustava 2006. godine, nije ispoštovan ustavni minimum od sedam odsto, koliko najmanje treba da iznosi budžet AP Vojvodine u odnosu na budžet Republike.
– Kašnjenje u donošenju Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine do sada je Vojvodinu koštalo oko 145 milijardi dinara, odnosno preko milijardu evra.Za taj novac, Vojvodina je mogla sama da izgradi tunel kroz Frušku goru ili sama da kupi NIS i pride otvori na desetine hiljada radnih mesta. Ukratko, da izbegne situaciju da se iz godine u godinu svrstava među nedovoljno razvijene regione – rekao je Homanov.

Transferna sredstva krive sliku  

Homanov je upozorio da iskrivljenu sliku pokrajinskog budžeta daju transferna sredstva, koja čine ogroman deo pokrajinske kase, čak 68 procenata, a koja samo prođu kroz račun APV jer su strogo namenska.
– Kada bi za AP Vojvodinu i njeno finansiranje bilo više sluha u Republici, i kada se ne bi gledalo na svaki pokušaj iz Vojvodine da obezbedi više novca u svom budžetu kao na neki akt separatizma i urušavanja državnosti, i kada bi se poštovala barem ustavna odreba od sedam odsto, situacija bi bila mnogo bolja i novca bi bilo više za sve projekte koji su značajni za život građana Vojvodine, kao i za kapitalna ulaganja u velike infrastrukturne projekte – naveo je on. Dodao je da nepoštovanjem Ustava i nedonošenjem zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, svesno ili ne, republičke vlasti i ostali učesnici javnog života doprinose ne samo gušenju vojvođanske autonomije, nego i urušavanju Republike Srbije, kao države.

Bez bahatog trošenja novca

Saša Homanov je ukazao da, uprkos svemu navedenom, Izveštaj pokazuje da budžetska sredstva nisu bahato trošena niti razbacivana, da je postignuto puno toga na raznim poljima, kao i da je u većini sekretarijata novac približno jednako raspoređen i teritorijalno i po svim drugim osnovama.
– Konkursi koje je, recimo, raspisivao Sekretarijat za sport i omladinu, pomogli su mnogim sportskim klubovima, obrazovnim ustanovama i nevladinim organizacijama da sprovedu svoje planirane aktivnosti, a sve u cilju edukacije mladih, podsticanja na bavljenje sportom i naukom. Takođe, ovaj sekretarijat je iz transfernih sredstava ostalim nivoima vlasti, finansirao i sufinansirao rekonstrukciju i izgradnju mnogih sportskih terena i objekata u pokrajini – ukazao je poslanik LSV. Dodao je da veoma značajnu stavku koju je finansirao obvaj sekretarijat čini pomoć osnovnim školama i ustanovama koje se bave radom sa decom i omladinom, kao što su projekti vezani za aktivan raspust ili nabavku muzičkih instrumenata za muzičke škole. Homanov je ukazao i da je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje svojim sredstvim podržavao aktivnosti raznih udruženja, koji se bave kulturom, kulturnim nasleđem, istorijom i umetnošću na ovim prostorima, te da su mnoga udruženja i ustanove kulture opstala i mogla da nastave svoj rad zahvaljujući sredstvima ovog sekretarijata.
– Mora se pomenuti i podrška kroz projekte u oblasti informisanja, kako medija na srpskom jeziku tako i na jezicima nacionalnih zajednica, za čega je opredeljen veliki deo budžeta ovog sekretarijata – zaključio je Homanov.

(BILSV, 05. 12 .2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook