I paorima omogućiti da kupe državnu zemlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 24. 01. 2013. | Komentara: 0

I paorima omogućiti da kupe državnu zemlju

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se, u skladu sa postojećim zakonima, omogući da u ravnopravnu utakmicu za prodaju, odnosno zakup poljoprivrednog zemljišta uđu i vojvođanski paori, jer je ubeđena da su oni spremni da plate istu cenu, pod istim uslovima kao i strana kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, istakao je danas šef poslaničkog kluba LSV u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednik Lige Branislav Bogaroški.

LSV

On je u izjavi novinarima danas u Novom Sadu istakao da je tu logika potpuno jasna - strani investitor, bez obzira odakle je, uložiće profit tamo gde bude imao najviše interesa, najverovatnije van granica Srbije, dok naši paori sav prihod zadržavaju ovde.

Mnogo otvorenih pitanja

Bogaroški je upozorio i da je u vezi sa ovim slučajem dato jako malo jasnih odgovora, iako je otvoreno mnogo pitanja, a među najspornijima je to što pokrajinska administracija nije bila uključena u pregovore, iako je većina preduzeća na njenoj teritoriji. Takođe, naveo je Bogaroški, nije poznato ni da li je zemlja koja je predmet prodaje možda predmet zahteva za restituciju, kao ni šta će biti sa zaposlenima u tim preduzećima pošto se ne spominje socijalni program, što je kršenje Zakona o radu.
– Da li je tačno da na pojedinim parcelama postoji ustanovljena hipoteka u korist banaka i da li je tačno da je ta hipoteka data Razvojnoj banci Vojvodine? Ako postoji hipoteka RBV na tom zemljištu, da li je čitav postupak likvidacije RBV u uzročno-posledičnoj vezi sa namerom da se privatizuju ovi kombinati – zapitao je Bogaroški. Upozorio je i da bi AP Vojvodini od privatizacije tih preduzeća, da je ona sprovedena u skladu sa važećim zakonom, pripalo 50 odsto prihoda, ali da to sada neće biti slučaj. Zbog toga se postavlja pitanje kolika je šteta i kako će se to Vojvodini nadoknaditi?

Nisu nas slušali za NIS


Bogaroški je dodao i da nije poznata tačna struktura tog zemljišta od čega zavisi i stvarna cena, te da se ne zna ni njegova klasa, ističući da je čitav slučaj samo nastavak tendencije koja postoji godinama unazad, a koja je pokrenuta privatizacijom Naftne industrije Srbije. On je podsetio da LSV nije imala podršku koalicionih partnera za svoju inicijativu kojom je preko 30 puta tražila da se pokrajinska skupština izjasni o privatizaciji NIS-a i obeštećenju AP Vojvodine, a da se ista situacija ponovila i kada je Liga upozoravala da će privatizacija NIS-a biti samo prva u nizu poslova koji će ići na štetu AP Vojvodine.
– Sada imamo priču o Elektrovojvodini, sad imamo priču o prodaju poljoprivrednog zemljišta. Kad se proda poljoprivredno zemljište, ne bude li pokrajinska administracija imala svoj stav, više neće imati o čemu da ima svoj stav – upozorio je Bogaroški.
Đilas ne vodi Pokrajinu
Novinare je interesovalo i šta misli o jučerašnjoj izjavi predsednika DS Dragana Đilasa, koji je istakao da je dobro što u Srbiju dolazi kompanija iz Emirata, te da će u DS-u svi morati da misle tako. Bogaroški je odgovorio da Dragan Đilas nije lider pokrajinske administracije, te da se nada da je pokrajinska administracija toga svesna.
– Pokrajinska administracija mora da stane u odbranu interesa pre svega paora iz Vojvodine, jer ako ne stane sad u odbranu njihovih interesa, videćemo šta će sledeće biti na privatizaciju. Nije mnogo toga ostalo – zaključio je potpredsednik LSV.

(BILSV, 24. 01. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook