I porodično nasilje je ugrožavanje lične bezbednosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 11. 05. 2015. | Komentara: 0

I porodično nasilje je ugrožavanje lične bezbednosti

NOVI SAD - Rezolucija 1325 jedna je od najvažnijih u oblasti mira i bezbednosne politike i pravno obavezujuća za sve zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

LSV

U njoj se naglašavaju posledice krvavih ratova na žene i devojke i važnoj ulozi žena u izgradnji mira i posleratnom oporavku zemlje. Petnaest godina od usvajanje te Rezolucije u Skupštini AP Vojvodine organizovana je konferencija o ženskom licu mira i bezbednosti, ali i iskustvima i dometima srpskih institucija u sprovođenju nacionalnog akcionog plana te Rezolucije.
 
Kada je reč o bezbednosti i učešću žena, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević, radije govori prvo o ličnoj, odnosno, individualnoj bezbednosti, za koju smatra da je skrajnuta i zanemarena ali da je prevashodno najvažnija. Ona je u izveštajima MUP-a pronašla i razlog za svoju tvrdnju, navodi RTV.
 
- Kad se priča o toj pojedinačnoj, ličnoj bezbednosti u izveštajima su, recimo, evidentirani samo slučajevi ubistava i slučajevi silovanja. Porodično nasilje i partnersko nasilje još uvek nije prepoznato kao vid ugrožavanja lične bezbednosti a to je najčešći oblik ugrožavanja lične bezbednosti i to je nešto na čemu mi, žene, koje se bezbednošću bavimo insistiramo i na čemu radimo - naglašava Sedlarevićeva..
 
(BILSV, 11.05.2015)



Iz medija | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Hoćemo imovinu, novac i policijsku upravu za Vojvodinu

NOVI SAD - Spremni smo da s Beogradom razgovaramo o našim stavovima da bi Vojvodini trebalo da bude vraćena sva imovina koja joj je 1988. oduzeta, poput puteva, železnice, elektroprivrede i lutrije, ali nismo spremni da od njih odustanemo.
Odbori LSV | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Preko 530 potpisa za Liginu inicijativu

BAČKA TOPOLA - Aktivisti Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola prikupili su do sada više od 530 potpisa podrške inicijativi LSV da trudnice u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini tokom porodiljskog odsustva imaju pravo na punu platu, izjavila je danas predsednica Foruma žena OO LSV Bačka Topola Hajnalka Malacko Virag.
Odbori LSV | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Za pet godina četvrtina stanovnika biće starija od 65 godina

RUMA - Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Rumi završio je akciju prikupljanja potpisa sugrađana u akciji "Puna plata za trudnice", a prikupljeno je oko 300 potpisa, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u ovom odboru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook