Ispraviti ono što ne valja već sedam godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 08. 11. 2013. | Komentara: 0

Ispraviti ono što ne valja već sedam godina

NOVI SAD – Nadležnosti bez finansiranja nisu krnja autonomija, ona su negacija autonomije, a današnja rasprava vodi se oko toga da li ćemo autonomiji Autonomne pokrajine Vojvodine dati bar neki smisao zbog čega imamo moralnu i ustavnu, a ne samo zakonsku obavezu da podržimo ovakav jedan korak, ocenio je danas šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Branislav Bogaroški.

LSV

Tokom rasprave o Predlog platforme za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, Bogaroški je u pokrajinskom parlamentu ukazao da se izvor problema nalazi u Ustavu Republike Srbije, ali da se u njemu nalazi i izvor rešenja, ukoliko se ono što je u njemu napisano sprovede u potpunosti i do kraja.
– Dugujemo i sebi i građanima i Republike Srbije i AP Vojvodine da učinimo poslednji pokušaj i pokušamo da ono što nije valjalo u proteklih sedam godina rešimo zakonom koji će na jasan i nesumnjiv način utvrditi šta su to izvorni prihodi, na koji način se prikupljaju i koji će obezbediti stabilno finansiranje – rekao je Bogaroški navodeći da očekuje da bi to trebalo da ukloni tenzije između pokrajinske i republičke administracije, jer je predlog o kojem se danas glasa dobar put i dobar osnov za izradu zakona.

Vojvodina u protivustavnom položaju

Bogaroški je podsetio i da Ustav nije imao ambiciju da rešava pitanje AP Vojvodine, te da je zbog toga postignut neki vid kompromisa između onoga što je tadašnje Izvršno veće tražilo za AP Vojvodinu - zakonodavne, izvršne, delimične sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, i onoga što je postojalo tokom devedestih godina, odnosno farsa od autonomije. Zbog toga se došlo u situaciju da autonomija ima isključivo izvršnu vlast, a da njeno finansiranje nije rešeno. Podsetio je i da član 184 Ustava, koji definiše da AP Vojvodina ima izvorne prihode kojim finansira svoje nadležnosti, a da će se vrsta i visina tih izvornih prihoda utvrditi zakonom, kao i da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje 7 posto u odnosu na budžet Republike Srbije, uz obavezu da se 3/7  tog budžeta treba iskoristiti za finansiranje kapitalnih  rashoda, nikada do kraja nije sprovedena.
– Pet godina se AP Vojvodina i njeno finansiranje nalaze u protivpravnom ili neustavnom položaju. Ako pogledamo da niko nije sprečavao ni jednu ni drugu administraciju da taj posao uradi i odmah po donošenju Ustava, dakle i 2007. godine, onda taj period traje mnogo duže – rekao je Bogaroški ocenivši i da Evropska komisija u svojim izveštajima, deo o finansiranju AP Vojvodine verovatno ponavlja po šablonu iz izveštaja u izveštaj, jer se godinama ništa ne dešava po tom pitanju.
– Sa druge strane, ni u praksi nije pokušano da se kapacitet ove norme primeni i da mi dođemo do nekog rešenja. Mi smo dobili jedan, što bi pravnici rekli, gumeni paragraf koji razvlačimo sedam godina i horizontalno i vertikalno i prilagođavamo ga potrebama – naveo je on. Dodao je da zbog toga postoji konstantan problem sa finansiranjem nadležnosti AP Vojvodine i stvaranjem tenzija prilikom usvajanja svakog budžeta ili rebalansa budžeta.

Decentralizacija prikupljanja prihoda

Komentarišući predlog da AP Vojvodina sama ubire poreske prihode, Bogaroški je podsetio da je još 2007. godine započet postupak decentralizacije prikupljanja javnih prihoda kroz osnivanje lokalnih poreskih uprava, te da postoje poreske uprave gradova i opština.
– Upravo to je ono što mi želimo i ovom platformom. Ne samo mogućnost da prikupimo novac, nego i odgovornost za iznos sredstava koji će se prikupiti na teritoriji AP Vojvodine. Jer je logično razmišljanje da je prevashodno naš interes da ta naplata bude efikasna i potpuna – istakao je Bogaroški. Naveo je da je lako puniti budžete kroz izmene stopa PDV-a, ali da postoji ogromna oblast sive ekonomije i poreske evazije sa kojom bi APV mogla da izađe na kraj.
– AP Vojvodina ima ozbiljne administrativne kapacitete i jako svesno se upušta u ceo taj posao – rekao je on. Bogaroški je naveo i da nije moguće narušavanje jedinstva poreskog sistema ovim rešenjima, jer se poreski sistem Republike Srbije određuje zakonom, podsetivši da AP Vojvodina nema zakonodavnu vlast, zbog čega jedino Narodna Skupština Republike Srbije može odrediti koji će se porezi primenjivati, po kojim poreskim stopama i koja su to poreska oslobođenja koja će važiti na teritoriji celokupne republike  bez izuzetka.
– Ono što mi ovde predlažemo je izmena tehnike prikupljanja tih sredstava – kazao je Bogaroški.  

Dug premašio milijardu evra

Branislav Bogaroški je istakao da se zbog nerešenog pitanja finansiranja  AP Vojvodine, dug republičke prema pokrajinskoj kasi popeo na milijardu evra u periodu od usvajanja Ustava Republike Srbije.
– Ne moja stranka, ne vaša stranka, ne vladajuća koalicija, ne opozicija - građani Vojvodine su uskraćeni za milijardu evra finansiranja za proteklih sedam godina. I onda, kad pričamo o razvijenosti i  nerazvijenosti AP Vojvodijne kao regiona opet moram da se vratim na ovu činjenicu - milijardu evra – rekao je Bogaroški. Podsetio je da se na kraju došlo do toga da se AP Vojvodina žali Ustavnom sudu Srbije, da bi se utvrdilo koliko je sedam od 100.

(BILSV, 08. 11. 2013)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook