Borba za imovinu i prihode AP Vojvodine, kao i regionalizaciju Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 11. 03. 2011. | Komentara: 0

Borba za imovinu i prihode AP Vojvodine, kao i regionalizaciju Srbije

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je nekoliko amandmana na Zakon o ministarstvima sa ciljem da se što je moguće više popravi položaj AP Vojvodine, kao i da pozitivno utiče na procese poput regionalizacije zemlje, navedeno je danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Obrazlažući amandman kojim se traži da se u nadležnosti Ministarstva finansija kao obaveza uvede i uređenje imovine i izvornih prihoda AP Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije, narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov je istakla de se ne readi ni o kakvom hiru Lige, već jasnoj obavezi koja proističe iz nekoliko članova Ustava Republike Srbije - članu 183., 184. i 188.
" Vlada nije prihvatila ovaj amandman. Nadamo se da će se Narodna skupština u danu za glasanje drugačije izjasniti. I nadam se da ćemo naići na podršku svih onih poslanika koji predstavljaju građane, a koji su u strankama koje se deklarativno zalažu za povraćaj imovine. Evo prilike da nešto na tom polju konkretno i uradimo " zaključila je Aleksandra Jerkov tokom rasprave.

Istinska, a ne kvaziregionalizacija

Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je i amandman kojim se traži da se nadležnosti Ministarstva ekonomije i  regionalnog razvoja približe realnoj situaciji u Srbiji, budući da je Srbija, osim Albanije jedina zemlja u Evropi koja nema regione i koja nije regionalno podeljena.
" Smatramo da je jedini način za ravnomerni regionalni razvoj istinska, prava regionalizacija, a ne kvaziregionalizacija kakvu imamo mogućnost da dobijemo. Zbog toga tražimo da se nadležnosti ovog ministarstva ograniče na jedine regione koje u našoj zemlji imamo, a koje Ustav i zakoni poznaju - statističke regioni. Smatramo da bi svako drugo zakonsko rešenje moglo zapravo naštetiti procesu regionalizacije naše zemlje " navela je ona. Jerkova je upozorila da bi delokrug ovog ministarstva u određenoj meri  zadirao u nadležnosti Vojvodine, zbog čega je neophodno nadležnosti ovog ministarstva svesti na realno stanje

Zamerke i na veronauku i na prava nacionalnih zajednica 

Narodna poslanica Olena Papuga obrazložila je i amandman LSV kojim se traži da se u nadležnost novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava unese i obaveza da se brine o potpunoj primeni Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Amandman bi trebalo da omogući da se konačno otklone smetnje za izdavanje dvojezičnih izvoda iz matičnih knjiga, a time bi bilo omogućeno i nesmetano izdavanje ličnih isprava na jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji na kojoj se izdaju. Takođe, LSV je amandmanom zatražila da se tom ministarstvu u nadležnost stavi i obaveza da formira Komisiju za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, koja nije formirana, iako je zakon donet još 2003. godine, objasnila je Olena Papuga. LSV je podnela amandman u vezi rešenjem navedenim u Predlogu zakona o ministarstvima, na osnovu kojeg bi za nastavne planove i programe za versku nastavu, kao i razvoj verske nastave bilo zaduženo Ministarstvo vera. Aleksandra Jerkov je podsetila na stav Lige socijaldemokrata Vojvodine da veronauci nije mesto u školama, kao i da u Ustavu Republike Srbije eksplicitno navodi da je Srbija svetovna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države.
" Ministarstvo prosvete je jedino nadležno, jedino kompetentno i jedino ima dovoljno kapaciteta da pravi nastavne planove i programe za bilo koji predmet, pa između ostalog i predmete iz veronauke " zaključila je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 11. 03. 2011.)




Izjave | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Zapad je rešen da u svom dvorištu reši sve konflikte, Rusija dugo neće biti akter u međunarodnim odnosima

Istoričar dr Milivoj Bešlin, jedan od potpisnika apela za prihvatanje evro-američkog sporazuma o Kosovu, istakao je da nije siguran da je taj sporazum istorijska šansa koja se nalazi pred Srbijom, ali da je svakako reč o veoma važnom procesu koji se dešava.
Izjave | Subota, 04. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji i to je upravo i glavni problem zašto 2023. nije usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine koji je, po Ustavu, morao biti usvojen do kraja 2008. godine, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Izjave | Petak, 03. 03. 2023. | Komentara: 0

Evropski sporazum za Kosovo se ne može odbiti

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da evropskim sporazumom Kosova i Srbije niko nije pobedio. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook